P E R S B E R I C H T



Tentoonstelling over creatieve en functionele daken

Nederland onder Dak in bibliotheek Alkmaar

Arnhem / Alkmaar, 22 juni 2001 De Openbare Bibliotheek in Alkmaar is van

30 juni tot en met 17 augustus gastheer voor de tentoonstelling Nederland Onder Dak . De expositie toont de vele mogelijkheden die er zijn het hellende dak op een prominente wijze te realiseren. Middels maquettes en uitgebreide fotopresentaties kunnen stedenbouwkundigen, architecten, opdrachtgevers en consumenten zich uitgebreid oriënteren op toepassingen binnen zowel woning- als utiliteitsbouw. Zaterdag 30 juni om 10.00 uur, op de dag van de architectuur, opent mevrouw M. van Rossum, Burgemeester van Alkmaar, de tentoonstelling aan de Gasthuisstraat 2.

Een hellend dak is realiseerbaar binnen een breed scala van creatieve en functionele toepassingen. Hierdoor is het zowel voor de particulier als voor de architect, de stedenbouwkundige als de woningbouwcorporatie mogelijk een bepaald bouwwerk een uniek aanzien te geven . Deze stelling was het uitgangspunt voor het initiatief dat werd ingesteld door de Stichting Het Prominente Dak. In een oproep werden architecten eind 1999 uitgenodigd om een project aan te bieden. Daarin moest sprake zijn van een uitgesproken aanwezigheid van het dak in de gebouwde omgeving.

Maar liefst 96 inzendingen werden beoordeeld door een deskundige jury. Deze bestond uit stedenbouwkundigen, architecten, opdrachtgevers en consumenten, onder voorzitterschap van de heer Dick Tommel, oud staatssecretaris VROM, thans directeur van het Nationaal Woninginstituut (N.W.I.). De criteria waarop de projecten beoordeeld werden waren: de prominente aanwezigheid van het dak vanaf het straatniveau, esthetiek en functionaliteit. Verder moesten alle projecten ook daadwerkelijk zijn gerealiseerd in de afgelopen tien jaar.

Binnen drie categorieën werden in totaal tien projecten geselecteerd: zes projecten in de categorie Seriematige woningbouw, twee projecten in de categorie Enkelvoudige woningbouw en twee projecten in de categorie Utiliteitsbouw.

Reizende tentoonstelling

De tien winnende inzendingen worden geëxposeerd in een reizende tentoonstelling die vanaf maart 2000 tot eind 2001 door het land trekt en onder meer architectuurcentra, educatieve en openbare instellingen aandoet. De tentoonstelling toont maquettes en uitgebreide fotopresentaties. Na Arnhem, Drachten, Ypenburg (Rijswijk), Middelburg, Eindhoven, Utrecht en Nagele staat de tentoonstelling nu van 30 juni t/m 17 augustus in de Openbare Bibliotheek in Alkmaar. Ook het publiek krijgt de gelegenheid haar mening te geven over het meest prominente dak. Onder de inzenders wordt een leuke publieksprijs verloot.

Officiële opening

De feestelijke opening van de tentoonstelling vindt plaats tijdens de architectuurmarkt, op zaterdag 30 juni om 10.00 uur door mevrouw M. van Rossum, Burgemeester van Alkmaar.

Stichting Het Prominente Dak

De Stichting Het Prominente Dak is een gezamenlijk initiatief van industrie, handel en verwerkers, die betrokken zijn bij het hellende dak. Het doel van de stichting is het dak met en in al haar facetten onder de aandacht te brengen bij zowel de professionele partijen, betrokken bij het bouwproces, alsmede bij de woonconsument.

////

Noot voor de redactie,