Zaterdag 30 juni: oploop voor vrije arbeidskeuze

14 uur, Museumplein (centrumzijde), Amsterdam

Minister Vermeend liet kortgeleden weten dat hij mensen harder wil straffen als ze niet hard genoeg zoeken naar betaald werk (en Am sterdammers in het bijzonder). Hij is niet de enige die zoiets wil, getuige de niet aflatende stroom berichten over 'frauderende' en zielige uitkeringstrekkers die gestraft of 'geholpen' (lees: bedreigd met (hoge) strafkortingen) zouden moeten worden.

Op zaterdag 30 juni valt echter, om 14 uur in Amsterdam aan de centrumzijde van het Museumplein, een ander geluid te beluis teren: er is dan een oploop voor vrije arbeidskeuze.

Het idee achter de oploop is dat het maar eens afgelopen moet zijn met het verdachtmaken van iedereen met een uitkering. En vooral: dat het de hoogste tijd wordt dat iedereen vrij wordt in wat je met je eigen leven wilt doen - of dat nu wel of niet past in een betaalde baan!

Tijdens de oploop zullen enige strijdbare toespraken gehouden worden. Onder andere door Marta Resink, die enkele jaren geleden eveneens openlijk de sollicitatieplicht weigerde, en door Jacques Peeters, die zich al jaren belangeloos inzet voor de Werklozen Belangen Vereniging Amsterdam.
Tot slot zal de antikapitalistiese Sambaband voor passend trom geroffel zorgen.
Onder voorbehoud zal bovendien de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand een swingende bijdrage leveren aan de revolutionaire strijd voor de definitieve vervanging van het feodalisme door vrije arbeidskeuze.

Er zullen duizenden folders voorhanden zijn, klaar om uitgedeeld te worden. We hopen op veel diskussie tussen aktivisten en publiek.

Onder dit bericht een beknopte uitleg van de redenen achter de oploop (voor uitgebreidere uitleg, neem kontakt op via onderstaande adressen).

Groeten,

Menno Sijtsma (Utrecht) en Peter den Hollander (Leiden).

Platform voor vrije arbeidskeuze: 030-2767998 - mailto: info@uitkeringstrekkers.org - P/a De Vlinder, Lauwerecht 55, 3515 GN Utrecht

De kampanje voor vrije arbeidskeuze wordt
ondersteund door: Werklozen Belangen Vereniging
Amsterdam, Werklozenbond (Utrecht), Jonge
Uitkeringsgerechtigden Kollektief (Utrecht),
Vrouwen & Bijstand (Utrecht), anarchisties
kollektief Eurodusnie (Leiden), Omslag
(werkplaats voor duurzame ontwikkeling ,
Eindhoven), A-SEED Europe (Amsterdam), Kwerk
(tijdschrift voor vrije arbeid, Amsterdam), De
Vrije Bond (Utrecht), Kleintje Muurkrant (Den
Bosch).

Waarom ook weer vrije arbeidskeuze?
Toch even in het kort iets over de redenen voor de oploop. In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te (willen?) denken, past lang niet iedereen in de betaalde-banenmarkt. Er zijn in Nederland alleen al naar schatting 10.000, meestal nogal gewetensvolle mensen die alleen (ideëel) onbetaald werk willen doen, maar nu noodgedwongen studeren of een betaalde (bij)baan doen. En dan zijn er natuurlijk enorme aantallen mensen die altijd zeggen "ik doe ook maar m'n werk", als ze weer eens iets doen waar ze niet achter staan (zoals recentelijk een boer in de Volkskrant verklaarde dat hij gedwongen zou zijn om 'zijn' dieren te mishandelen).
Nog weer grotere aantallen mensen leven in ellendige lage-lo nenlanden, grotendeels doordat mensen hier vinden dat ze niet al te verantwoordelijk zijn voor het werk dat ze doen (omdat ze ook moeten leven dus).
Ook voor (andere) dieren en het milieu zou vrijheid van ar beidskeuze wel eens goed kunnen zijn (misschien zou de boer uit de Volkskrant wel overstappen op biologies-veganistiese landbouw als 'ie een inkomen zou krijgen).

De aktie tot nu toe
Voor als je dit nog niet weet: ik (Menno Sijtsma uit Utrecht) heb aangetoond dat, als het werk dat jij jouw zinnigste bijdrage aan de wereld vindt toevallig geen geld oplevert, de sociale dienst (in elk geval die in Utrecht) je dan gewoon uit probeert te hongeren, net zolang tot je wel een betaalde baan moet nemen (en je waarschijnlijk binnen de kortste keren doordraait, omdat het werk tegen je geweten indruist, onbenullig is of hierarchies georganiseerd): ik werd voor zes maanden honderd procent gekort op mijn bijstandsuitkering, omdat ik (vanaf het begin) openlijk aangaf geen werk tegen mijn wil en geweten te willen doen, alleen omdat het een salaris oplevert.
Alleen dankzij financiële steun van enkele ideele fondsen en mensen had ik geld voor kamerhuur en eten.
Wij (Peter en Menno) protesteerden tegen deze vorm van zelfs niet liberaal te noemen vorm van neo-feodalisme door te enkele keren meerdere dagen pamfletten uit te delen bij onder meer sociale diensten en het ministerie van 'sociale' zaken. We schreven alle frakties in Utrecht aan (belden er zelfs achteraan), Menno had een gesprek met de Utrechtse wethouder van sociale zaken en diende twee bezwaarschriften in.
We hebben van officiele zijde nooit een serieuze reaktie mogen ontvangen.
Daarom, maar vooral omdat "vrije arbeidskeuze" voor de meeste mensen iets is waar ze nooit bij stil hebben gestaan, gaan we door!

Laten we de ekonomie baseren op wat iedereen zinnig vindt en niet op zoiets plats als wat iets schuift!

Peter en Menno.