Hogeschool IJsselland


Deventer, 28 juni 2001

Saxion Hogeschool IJselland helpt de Universiteit
van Pritina, Kosovo

Van 30 juni t/m 7 juli verzorgt een docent van het Instituut Marketing en Bedrijfseconomie van Saxion Hogeschool IJselland te Deventer, drs. Ad Borggreve samen met ir. Piet Delhoofen van de Technische Universiteit Eindhoven en drs. Rogier Hoorn van de Universiteit van Amsterdam een training voor de leiding van de Universiteit van Kosovo in Pritina. De training vindt plaats in het kader van de Kosovo Summer University die door de Academic Training Association (ATA) wordt georganiseerd. Met de deelname van Ad Borggreve sponsort Saxion Hogeschool IJselland dit bijzondere project.

De Academic Training Association is een initiatief van enkele studenten en hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam gericht op hulp bij de herstart van universiteiten in enkele landen van het voormalige Joegoslavië, m.n. Bosnië-Herzegovina (Tuzla), Kosovo en Macedonië. De ATA werd in 1995 opgericht en wordt programmatisch en financieel ondersteund door universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland en door organisaties als Unesco, de Raad van Europa, USAID, Soros Foundation en de Olaf Palme Memorial Foundation.

Door het organiseren van Summer Universities wil men een nieuwe start van universiteiten entameren, waardoor zij weer deel kunnen gaan uitmaken van het internationale netwerk van onderwijs en wetenschap. Wetenschappers uit de gehele wereld wordt gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van het verzorgen van onderwijs aan collega's, studenten en staf van universiteiten in voormalige oorlogsgebieden op de Balkan. Deelnemers nemen kennis van de stand van het onderwijs in de verschillende disciplines en met nieuwe methodieken op het gebied van het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast wordt hulp geboden bij het ontwikkelen van programma's en wordt de staf van de universiteit getraind in een nieuwe benadering van de onderwijsorganisatie. Het is niet de bedoeling dat de gastdocenten de ontwikkeling van de universiteit ter hand nemen. Van de Summer University moet een stimulerend en motiverend effect uitgaan op docenten en staf. Daarnaast biedt de Summer University de mogelijkheden om contacten te leggen met wetenschappers en docenten elders. De Summer University heeft een duidelijke aanjaagfunctie en kent een zogenaamde 'demand-driven-approach'.

Dat wil zeggen dat de 'ontvangende' universiteit aangeeft op welke gebieden zij ondersteuning willen. Voor gedetailleerde informatie zie: www.academictraining.org

Nadere informatie over dit persbericht:
Hogeschool IJselland BBZ/Communicatie
dhr. J.P.J. Rombouts
Telefoon (0570) 66 31 20
Fax (0570) 66 35 22
Email hans.rombouts@hsij.nl

A. Borggreve, docent Instituut Marketing en Bedrijfseconomie Tel. (0570) 66 36 72