P E R S B E R I C H T

De oudste vermelding van de stad Campen( inderdaad, toen met een "C") in de archieven dateert uit 1227, dit betreft een schrijven over de visserij in de wateren rond de stad. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw is er beroepsmatig gevist vanuit Kampen, zowel op de voormalige Zuiderzee, later IJsselmeer, als op de Noordzee. Hierdoor was er een volledige op de visserij gerichte bedrijfstak in Kampen aanwezig, deze was echter niet van overwegend belang zoals in andere visserssteden langs de voormalige Zuiderzee, omdat er veel meer andere grote industriele bedrijven aanwezig waren in Kampen.

Een belangrijke tak van de visserij waren natuurlijk de vissers met hun schepen. In Kampen woonden deze mensen hoofdzakelijk in de leefgemeenschap Brunnepe, een buurt direct ten noorden van de stad. De schepen hadden hun ligplaats in een van de Buitenhavens of het zogenaamde "mestgat". In de hoogtijdagen van de visserij zijn er door de gemeente 145 vergunningen uitgegeven, de vergunningen waren genummerd en zodoende werden de schepen voorzien van deze nummers, daardoor waren de kamper schepen voorzien van de registratietekens KP met daarachter het nummer van de vergunning.

De laatste dertig jaar zijn geleidelijk aan alle tastbare herinneringen aan die visserij verdwenen uit Kampen, ook alle schepen waren weg, ook van de schitterende botters was niets bewaard gebleven. Dit waren oude houten platbodems, gebouwd voor de zeilende visserij, met een lengte van gemiddeld 13 meter en een breedte van ruim 4 meter en een diepgang van 90 centimeter, vooral het laatste was belangrijk in verband met de vele ondieptes op de Zuiderzee.

In 1994 is de Stichting tot behoud van Kamper botters opgericht. Samengevat komt de doelstelling van de stichting erop neer, om (historische) Kamper vissersschepen te behouden en de voormalige visserijcultuur levendig en dus tastbaar aanwezig te houden in en vanuit Kampen. De stichting bezit inmiddels een botter en twee vispunters. Daarom organiseert de Stichting jaarlijks de Oostwal botterwedstijd vanuit Kampen. In de visserij werd gesproken over de westwal, zuidwal en oostwal van de Zuiderzee en Kampen ligt aan de oostwal en er zijn ook westwal en zuidwal wedstrijden.

Dit jaar is voor de zevende maal de Oostwal. Het evenement vindt plaats op zaterdag 30 juni a.s. Er komen ongeveer 30 historische zeilende vissersschepen op 29 juni naar Kampen en meren daar af in en rond de Nieuwe Buitenhaven. Vrijdagavond vanaf 20.00 uur is er in de tent op de Koggewerf te Kampen een verloting, welke bemanning met welk schip meegaat. In de tent is muziek en een hapje en een drankje. Zaterdagmorgen vanaf 08.00 uur is er mogelijkheid om een schippersontbijt te nuttigen. Om 09.00 uur gaan de mensen aan boord en om 09.30 uur vertrekken de varende monumenten uit de haven en varen voor het schitterende stadsfront langs richting het Ketelmeer, waar de wedstrijd gevaren wordt. 's Middags rond 16.30 uur worden de schepen terug verwacht en is in de tent de prijsuitreiking. Hierna blijft de tent open en kan wederom onder het genot van een hapje en een drankje de wedstrijd besproken worden.

Met vriendelijke groet,

Berry Zandbergen
038-3311745
DeBeere@zonnet.nl