Betuweroute Internet site

Open dag tunnel Pannerdensch Kanaal
25 Juni 2001

Op 30 juni wordt in Angeren een open dag georganiseerd op het werkterrein voor de aanleg van de tunnel Pannerdensch Kanaal. Deze tunnel is de eerste geboorde tunnel in Oost Nederland en verbindt de Betuwe met de Liemers. De open dag is een unieke gelegenheid om dit imposante bouwwerk van dichtbij te bekijken, kennis te maken met de bouwers en al het materieel van dichtbij te
zien. Op 30 juni van 10 tot 16 uur is iedereen van harte welkom. Het werkterrein ligt aan de Lodderhoeksestraat bij Angeren (ter hoogte van Boerenhoek).

Tijdens de open dag worden er rondleidingen over het werkterrein gehouden en is het informatiecentrum geopend. De boormachine, die nu in onderdelen op het werkterrein opgeslagen ligt, kan van dichtbij bekeken worden. Ook worden films vertoond over de aanleg van de Betuweroute en worden er voor de kinderen verschillende activiteiten georganiseerd.

De tunnel is bijzonder door de gebruikte boortechniek en de manier waarop in het ontwerp van de tunnel rekening is gehouden met de wensen van vele partijen, als omwonenden, gemeenten, provincie en natuur- en milieugroeperingen. Op dit moment wordt gewerkt aan de toeritten van de tunnel en het gereed maken van de plek van waar de tunnel geboord gaat worden. Over enkele weken zal het eerste deel van de tunnel al overkapt worden en is het eerste deel van de tunnel klaar. In oktober starten de booractiviteiten voor de eerste tunnelbuis. Begin 2003 wordt de tweede tunnelbuis afgerond. Hierna wordt tot eind 2005 gebouwd aan de spoorbaan en technische installaties voor de tunnel, zodat in 2005 de eerste goederentreinen over de Betuweroute rijden.