Gemeente Amsterdam


|
Zilveren medaille voor Herman Krebbers

Zilveren medaille voor Herman Krebbers

Op zaterdag 30 juni heeft wethouder Stadig de Zilveren Medaille uitgereikt aan Herman Krebbers tijdens een Masterclass in het Concertgebouw. Hij nam daar afscheid van het Conservatorium van Amsterdam, waaraan hij 45 jaar verbonden is geweest.

De verdiensten van Herman Krebbers zijn groot, in het bijzonder ook voor Amsterdam. Van 1962 tot 1980 genoot hij grote bekendheid als 1e concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Vele malen trad hij op als solist, al dan niet samen met Theo Olof. Als kamermuziekspeler was hij vele jaren actief in het Guarneri Trio. Herman Krebbers heeft de Amsterdamse vioolschool zoals die door zijn beroemde leermeester Oskar Back was gegrondvest met kracht voortgezet. In 1956 trad hij in dienst van het Conservatorium.

Na zijn pensionering in 1988 zette hij zijn activiteiten als docent onverminderd voort. Zijn repertoire als violist en pedagoog is onbeperkt. Het Amsterdamse muziekvakonderwijs heeft de laatste bijna halve eeuw veel te danken aan Herman Krebbers. Zijn niveau bepaalde in belangrijke mate het niveau van het gehele onderwijs in Amsterdam. Hij was 'gezichtsbepalend' voor het hoofdstedelijke muziekleven.

De Zilveren Medaille wordt verleend aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen.

Cynthia Hendriks

.

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 2-07-2001