Digitale Gemeente Houten

Aluminium Centrum open op de Dag van de Architectuur

maandag 25 juni 2001 - Bron: Petra Fust (Aluminium Centrum)

In het kader van de Dag van de Architectuur opent het Aluminium Centrum op zaterdag 30 juni 2001 van 10.00 uur tot 16.00 uur haar deuren voor publiek. Dit bijzondere gebouw staat bij de inwoners van Houten bekend als "het gebouw op kolommen" op Het Rondeel. Op deze dag hebben bezoekers een kans om een kijkje te nemen en in de wereld van aluminium te stappen. Dit gebouw heeft al de nodige publiciteit gehad, maar is nog niet open geweest voor bezoekers.

Innovatief aluminium bouwwerk in Houten open voor publiek. Vanaf april 2001 verricht het Aluminium Centrum haar activiteiten vanuit het markante aluminium gebouw te Houten. De bijzondere architectuur en vernieuwende technologie geven het gebouw een uniek karakter. Het "aluminium" gebouw vervult een voorbeeldfunctie op het gebied van innovatief, industrieel, flexibel en duurzaam bouwen. Het gebouw geeft inzicht en vormt een materialisatie van nieuwe bouwconcepten, de mogelijkheden en voordelen van aluminium bouwcomponenten. De ambities zijn daarom hoog gesteld. De realisatie van het gebouw is mogelijk gemaakt door samenwerking met deelnemers, kernleden en begunstigers van het Aluminium Centrum en derden. Projectum verzorgt de kantoorinrichting en toont enkele voorbeelden van werkplekken in een working showroom.

Bijzondere architectuur
Het ontwerp is van Micha de Haas, winnaar van de ontwerpwedstrijd waaraan 64 Nederlandse architecten deelnamen. Geïnspireerd door het Hollandse populierenlandschap en in het streven de lichtheid en sterkte van aluminium te accentueren heeft de architect het gebouw geplaatst op circa 350 aluminium kolommen. Hij spreekt van Het Aluminium Bos. Door de vele patios is zowel van buiten bezien als ook van binnenuit een grote mate van transparantheid gerealiseerd. De bijzondere architectuur en vernieuwende technologie geven het gebouw een uniek karakter.

Permanente expositie en presentatie van inspiratie tot realisatie De opvallende architectuur en de uitgebreide facilitaire mogelijkheden maken het Aluminium Centrum tot een buitengewone ontmoetingsplaats. Het gebouw geeft vele mogelijkheden voor activiteiten zoals workshop, seminars, besprekingen en overige evenementen waaronder productpresentaties. Het Aluminium Centrum beschikt over een permanente aluminium expositie, die vrij toegankelijk is. De expositie geeft informatie over diverse toepassingsmogelijkheden van aluminium, aluminium en milieu, ontwerpen en construeren en het be- en verwerken van aluminium. Daarnaast wordt informatie gegeven over het gebouw: van inspiratie tot realisatie.

Het Aluminium Centrum
Het Aluminium Centrum is de brancheorganisatie voor de aluminium producerende, verwerkende en toepassende industrie. De organisatie heeft tot doel het bevorderen van de toepassing van aluminium in Nederland. Door middel van kennisoverdracht, promotie en onderzoek streeft het Aluminium Centrum naar een toename van het aluminiumgebruik en een versterking van de positie van aluminium in de sectoren bouw, transport, verpakkingen en industriële en consumenten toepassingen.

De activiteiten van het Aluminium Centrum leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de aluminiumbranche als geheel en richten zich op stimulering en ondersteuning van individuele bedrijven bij innovaties. Door nauw contact met de aluminium industrie en derden kan het Aluminium Centrum haar activiteiten afstemmen op de ontwikkelingen in de markt. Het Aluminium Centrum biedt tevens een optimale facilitering aan haar achterban en derden om aluminium gelieerde producten en diensten te presenteren, zowel in de zakelijke sfeer als voor het onderwijs en de consumenten.

Milieu en duurzaamheid
Milieu is een onderwerp dat in de bouw steeds belangrijker aan het worden is. De aluminium industrie onderkent dit en heeft bij de nieuwbouw ook rekening gehouden met de milieuaspecten. Het nieuwe gebouw voldoet ruim aan de EPC (energie prestatie coëfficiënt) eis die 50% zwaarder is dan de huidige eis. Naar verwachting zal deze eis worden vastgesteld in het jaar 2005. Verder wordt het gebouw uitgevoerd met een warmtepomp. De akoestiekbeheersing evenals de binnenklimaatregeling is ontwikkeld voor een gebouw met een relatief lichte bouwmassa.

Een van de grootste pluspunten van aluminium, bekeken vanuit duurzaamheid, is het feit dat het keer op keer met behoud van kwaliteit kan worden gerecycled. In de Nederlandse bouw wordt momenteel 94 procent van het aluminium gerecycled. Voor de recycling van aluminium is slechts 5 procent van de energie nodig vergeleken met de productie uit ruwe grondstoffen. Dit pand demonstreert op moderne wijze hoe aluminium, nu en in de toekomst, kan worden toegepast en een bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).