DaimlerChrysler Nederland

DaimlerChrysler en Hyundai richten joint venture op voor gezamenlijke productie bedrijfswagenmotoren

DaimlerChrysler AG (DCAG) en Hyundai Motor Company (HMC) hebben overeenstemming bereikt over de oprichting van een joint venture voor de productie van dieselmotoren voor bedrijfswagens in Korea. De nieuwe onderneming, waarvan DCAG en HMC ieder de helft van de aandelen gaan bezitten, wordt eind juni opgericht.

Beide partijen investeren circa 200 miljoen Euro in een productiefaciliteit voor de Mercedes-Benz 900-serie dieselmotor. Dit gezamenlijke project is de eerste concrete stap in de samenwerking op het gebied van bedrijfswagens, zoals vorig jaar tijdens het tekenen van de strategische alliantie tussen de twee bedrijven was afgesproken. Volgens die afspraak hebben DaimlerChrysler en Hyundai de optie om de investeringen op een later, door beide partijen overeengekomen, tijdstip te verhogen.

Dr. Dong-Jin Kim, President van de bedrijfswagendivisie van Hyundai: "We zijn opgetogen over de uitkomst van de besprekingen met onze DaimlerChrysler collega's. Het besluit om te starten met de fabricage van deze geavanceerde dieselmotoren in Korea, versterkt onze relatie. Bovendien helpt het ons de afzetmogelijkheden voor onze producten, wereldwijd en met name in Azië, te verbeteren."

Volgens Dr. Eckhard Cordes, binnen de Raad van Bestuur van DaimlerChrysler verantwoordelijk voor bedrijfswagens, is de beslissing om de samenwerking in het strategisch belangrijke dieselmotorensegment te starten van cruciaal belang. "Deze geavanceerde dieselmotoren kunnen een belangrijke rol spelen in het succes van de bedrijfswagens op de Koreaanse en internationale bedrijfswagenmarkt."

De fabricage van de Mercedes-Benz 900-serie dieselmotoren in Korea is van doorslaggevend belang voor de Aziatische strategie van de bedrijfswagendivisie van DaimlerChrysler. Momenteel wordt de 900-serie alleen in Duitsland en Brazilië geproduceerd, met name voor de Europese en Noord- en Zuid Amerikaanse markt. De in Korea geproduceerde 900-serie wordt in meer dan 75% van alle Hyundai bedrijfswagens gemonteerd.

De krachtbronnen (4,3/6,5/7,2 liter) voldoen door hun innovatieve technologie aan de Euro III milieurichtlijnen. Door het sluiten van de overeenkomst heeft Hyundai ruimschoots de tijd om te voldoen aan de nationale milieurichtlijnen (vanaf 2004 geldt in Korea de Euro III-norm).

Productie in ultramoderne fabriek in Chonju
De nieuw te bouwen fabriek voor de dieselmotoren komt naast Hyundai's ultramoderne bedrijfswagenfabriek in Chonju, die een capaciteit heeft van ongeveer 120.000 voertuigen per jaar. De uitwisseling van technologie levert beide partners een sterke uitgangspositie op. Hierdoor kunnen ze hun positie in Zuid-Korea (na China en Japan de belangrijkste afzetmarkt in Azië) verder uitbouwen.

De twee fabrikanten kwamen eerder al overeen samen te werken om Hyundai's capaciteiten op het gebied van productontwikkeling, productie en marketing uit te bouwen. De nieuwe overeenkomst onderstreept Hyundai's positie als actieve en succesvolle partner binnen de alliantie met DaimlerChrysler.

DaimlerChrysler heeft 10,46% van aandelen van Hyundai Motor Company en is 's werelds grootste fabrikant van bedrijfswagens. Het afgelopen jaar verkocht het bedrijf 549.000 bestelwagens, bussen en vrachtwagens van de merken Mercedes-Benz, Freightliner, Sterling, Western Star, Setra, American La France, Orion en Thomas Built Buses. De bedrijfswagendivisie van DaimlerChrysler behaalde vorig jaar een omzet van 28,8 miljard Euro.

Hyundai Motor Company is een van de meest succesvolle autoproducenten in Azië en heeft samen met KIA een marktaandeel van 90% in de Koreaanse bedrijfswagenmarkt. Het afgelopen jaar verkochten ze wereldwijd 70.000 vrachtwagens en bussen, de omzet bedroeg 1,5 miljard Euro.

Juni 2001