Politiebericht Friesland: Friesland 30-06-2001 Politieberichten van 29/6 (13.00 uur) tot 30/6 (13.00 uur)

Marssum: snelheid
Vrijdag omstreeks 10.35 uur werd op de N 383 (Rijksweg) onder Marssum een bestuurder van een personenauto gecontroleerd op snelheid. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Deze bestuurder, een 34-jarige inwoner van Den Haag, reed met een snelheid van 157 kilometer per uur. De man kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bolsward: ongeval
Donderdag omstreeks 08.30 uur werd een 61-jarige inwoner van het Duitse Pfungstadt geraakt door een stuk ijzer. Een medewerker van de plantsoenendienst van de gemeente Bolsward was op de Stoombootkade bezig met het maaien van het gras. Tijdens dit maaien vloog een stuk ijzer onder de maaier vandaan en raakte het slachtoffer in de onderbuik. Het slachtoffer is door een dokter onderzocht. De schade is in goed overleg met de gemeente en het slachtoffer geregeld.

Leeuwarden: verzet bij aanhouding
Vrijdag omstreeks werd een jongeman op de Wirdumerdijk aangesproken door surveillerende agenten. De jongeman, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, fietste over de stoep. De jongeman wilde echter nergens van weten en fietste door. Toen de agenten de fiets vastpakten en hem tot stoppen dwongen, wilde hij de agenten een kopstoot geven. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet. De jongeman werd geboeid overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd hij weer in vrijheid gesteld.

Nijland: brand auto
Vrijdag omstreeks 13.30 uur brak brand uit onder de motorkap van een personenauto. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Harlingen, zag op de Rijksweg A7 onder Nijland plotseling rook onder de motorkap vandaan komen. Hij bracht zijn auto tot stilstand op de vluchtstrook. In verband met de rookontwikkeling en explosiegevaar werd het verkeer op beide rijbanen voor korte tijd stilgezet. De brandweer heeft het vuur geblust. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is niet bekend.

Joure: onder invloed
Vrijdag omstreeks 14.45 uur werd op de Rijksweg A7 onder Joure een bestuurster van een personenauto aangetroffen, die slingerend over de rijbaan reed. De bestuurster, een 39-jarige inwoonster van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau bleek dat de vrouw ook andere stoffen tot zich had genomen, waardoor de apparatuur geen uitslag kon aangeven. De vrouw kreeg een rijverbod voor 21 uur en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag tussen 08.15 en 16.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Ritsumastraat. Hoe men in de auto is gekomen werd niet duidelijk. Er was geen braakschade. Uit de auto werden twee rijbewijzen, een kentekenbewijs en een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Stiens, heeft aangifte gedaan.

Makkinga: snelheid
Vrijdag omstreeks 16.40 uur werd een bestuurder van een personenauto op de provinciale weg N 351 onder Makkinga, gecontroleerd op snelheid. Aldaar mag 80 kilometer per uur worden gereden. Deze bestuurder, een 35-jarige inwoner van Assen, had 131 kilometer per uur op de teller staan. De man kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: aantreffen handgranaat
Vrijdag omstreeks 14.30 uur deelde het personeel van de vuilstortplaats van de gemeente aan de Hemmen mee, dat zij in een container een handgranaat hadden aangetroffen. De handgranaat zat in een kokertje. Waar de container vandaan kwam, was niet duidelijk. De E.O.D. heeft de granaat opgehaald en onschadelijk gemaakt.

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 18.00 uur vond op de Verlengde Schrans een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bromfiets, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, moest afremmen voor een afslaande bestelauto. Waarschijnlijk heeft hij iets te hard geremd, waardoor hij over de kop sloeg en op het wegdek terechtkwam. De bromfietsbestuurder werd licht gewond. De bestelauto werd niet geraakt.

Leeuwarden: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 17.40 uur reed een 30-jarige inwoonster van Noardburgum met haar auto over de Dokter B. Hornstrasingel. Gekomen bij de kruising van deze weg met de Tjalling Haismastrjitte wilde zij linksaf slaan. Zij zag daarbij een bromfietsbestuurster, een 17-jarige inwoonster van Sumar, die uit tegenovergestelde richting naderde, over het hoofd, waarna een aanrijding volgde. De bromfietsbestuurster klaagde over pijn in haar rechtervoet.

Leeuwarden: openbare schennis
Vrijdag omstreeks 20.15 uur werd een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake openbare schennis der eerbaarheid. Bij het speelterrein aan de Eilartsstraat zou de man zijn geslachtsdeel aan omstanders hebben getoond. Op aanwijzingen van deze omstanders kon de jongeman op de Emmakade worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Kootstertille: aanrijding met gewonden
Vrijdag omstreeks 19.55 uur reed een 46-jarige inwoner van Harkema met zijn personenauto over de Koaten. Hij wilde op de kruising met de Hegedyk afslaan en verleende toen geen vrije doorgang aan een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde en werd bestuurd door een 51-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde. Deze bestuurster raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, Twee bij haar inzittende personen, een 26-jarige inwoner van Buitenpost en een vrouw uit Zwaagwesteinde, leeftijd niet bekend, raakten gewond en werden respectievelijk overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en Dokkum. De beide auto`s werden totaal vernield.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdag tussen 17.00 en 19.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Jachthavenlaan. Door een niet afgesloten achterdeur kwam men de woning binnen. Uit de woning werd een tv weggenomen. Na onderzoek konden twee verdachten, 22 en 19 jaar, beiden afkomstig uit Leeuwarden, op de Schilkampen, worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: onzedelijke handelingen
Vrijdag omstreeks 21.00 uur waren een aantal jonge kinderen aan het spelen op een veldje voor de Schapedam en het Grootzand. Een jongeman kwam het speelveldje op en ging zich met de kinderen bemoeien. Op een gegeven moment zaten twee kinderen, leeftijd 6 à 7 jaar bij de jongen op schoot. Door twee getuigen werd toen gezien dat de jongeman de kinderen onzedelijk betastte. Toen de jongeman in de gaten kreeg, dat hij door twee volwassenen was opgemerkt, ging hij er vandoor. Door de aanwijzingen van de getuigen kon de verdachte, een 23-jarige inwoner van Drachten, op het Kleinzand worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De kinderen moeten nog worden gehoord.

Heerenveen: inbraak woning
Donderdag tussen 14.00 en 17.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Pres. Kennedylaan. Via het terugduwen van de slotschoot, was men de woning binnengekomen. Uit de woning werden een computer, een gouden ring en een paspoort weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Terschelling: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.55 uur werd op de Hoofdweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 57-jarige inwoonster van Terschelling, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 380 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Heerenveen: snelheidscontrole
Donderdag tussen 17.15 en 17.45 uur werd op de Marktweg een snelheidscontrole gehouden. Diverse automobilisten werden gecontroleerd. In totaal reden vijf bestuurders te hard. De hoogste snelheid bedroeg 72 kilometer per uur, terwijl aldaar 50 was toegestaan.

Harlingen: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.50 uur werd op de Hertog van Saxenlaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 235 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Damwoude: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.45 uur werd op de Doniaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Wolvega: onder invloed
Een 19-jarige inwoner van Wolvega is zaterdag om 3.15 uur op de Van Harenstraat aangehouden, omdat hij onder invloed op een bromfiets reed. Op het bureau blies hij 550 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg.

Harlingen: aanhoudingen na geweld
Drie Harlingers, 23, 25 en 18 jaar, zijn zaterdag omstreeks 02.00 uur op de Voorstraat aangehouden, omdat ze zonder duidelijk aanleiding een aantal feestvierende voetballers uit Drenthe hadden aangevallen. De drie verzetten zich tegen hun aanhouding en werden geboeid naar het politiebureau overgebracht. Kort daarop werd ook nog een 21-jarige Harlinger aangehouden die agenten had beledigd en naar één van hen een fiets had gegooid. De agent werd door de fiets geraakt, doch bleef ongedeerd. Ook deze verdachte pleegde verzet en werd daarom geboeid naar het politiebureau overgebracht.

Oldeholpade: diefstal auto
Bij een woning aan de Vinkegavaartweg is tussen vrijdag 22.30 uur en zaterdag 07.00 uur een auto gestolen. De auto stond onafgesloten en met de sleutels in het contactslot naast de woning. Het gaat om een blauwe Opel Omega Caravan met het kenteken TZ-20-HL. De 35-jarige eigenaar uit Den Hoeve deed aangifte.

Donkerbroek: motorrijdster gewond
Een 31-jarige motorrijdster uit Wervershoof is zaterdag om 09.00 uur bij een ongeval op `t West gewond geraakt. De vrouw reed met een groepje motorrijders over genoemde weg, toen ze te laat bemerkte dat een auto voor hen afremde om linksaf te slaan. Ze remde hard, waardoor ze ten val kwam. Ze werd met letsel aan haar been per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272