PERSBERICHT - 21 JUNI 2001

Open dag Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt

Actief in de polder van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Al eens kennisgemaakt met de ooievaars in Groot-Ammers, de boerennatuur ontdekt in de Alblasserwaard of u uitgeleefd met hooivork hangen en polsstokspringen? Het zijn zomaar wat ingrediënten van de Open Dag die het Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt in Groot-Ammers op zaterdag 30 juni organiseert.

Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er activiteiten voor jong en oud. Bezoekers ontvangen de nieuwe fietsroute langs historische boerderijen en kunnen actief deelnemen aan (in)spannende poldersporten. De toegang is gratis.

`Actief in de polder' is dit jaar het motto van de Open Dag, die in 2001 voor de derde keer georganiseerd wordt. Het Streekcentrum wil graag laten zien dat er veel te beleven is in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Agrariërs en andere ondernemers, recreanten en toeristen, verschillende organisaties en de natuur gaan in deze streek hand in hand. Ieder is op eigen wijze actief in het gebied. Het Streekcentrum biedt veel informatie over de recreatieve en toeristische mogelijkheden in het gebied, zoals wandelen, fietsen en kanoën, logeren bij de boer, een bezoek aan een agrarisch bedrijf en genieten van de plattelandsnatuur.

Om 10.00 uur luiden de heer J.de Groot, voorzitter van het stichtingsbestuur, en de heer B.Koelewijn, burgemeester van de gemeente Liesveld op een speciale manier de Open Dag in, terwijl de ooievaars de gasten vanuit `hun dorp' tegemoet klepperen.

Nieuwe ontwikkelingen

Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt blijft in ontwikkeling. Op 30 juni wordt een knuppelpad door een moerasgebiedje geopend. Vanaf een vlonder kun je de planten en dieren in het moeras bekijken. In de nieuwe tentoonstellingsruimte van de Bijenclub Gorinchem zie je het leven van de `bezige bij' van heel dichtbij.

Verder kunt u op een nieuwe expositie meer te weten komen over Nederlandse watertorens. Deskundigen geven uitleg over het reilen en zeilen van de ooievaars in de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. U ziet ze op hun hoge poten rondstappen of vanaf hun nestpalen nieuwsgierig het publiek bekijken.

Fietsroute langs boerderijen

Het Streekcentrum geeft in samenwerking met Boerderij & Erf en VVV Zuid-Holland Zuid een fietsroute langs (historische) boerderijen uit. Op 30 juni wordt deze route voor het eerst gepresenteerd en gratis uitgedeeld aan de bezoekers. De route volgt de bestaande en bewegwijzerde Ooievaarsroute. De folder bevat veel informatie over landschappelijke elementen langs de route, boerderijen en erven. Deze geïllustreerde `Boerderijroute' is na 30 juni te koop bij het Streekcentrum en VVV. Proef voor of na het fietsen de kaas en wijn die in de kraampjes van de boerenmarkt geboden worden. U ziet er ook wilgetenen manden en andere creatieve producten.

Actief meedoen

Kinderen kunnen op de Open Dag deelnemen aan spannende activiteiten. Zoals het bekijken van het waterleven met de leuke programma's `ontdek de boerennatuur'. Veel spanning is er ook bij de skelterrace, een groot succesnummer tijdens eerdere open dagen.

Jong en oud mogen zich naar hartelust uitleven in de polderspelen en
-sporten op het terrein. Je kunt ponyrijden, schouwvaren, hooivork hangen, polsstokspringen over de sloot of een spannende touwbrug oversteken. Ook worden er tochtjes met paard en wagen gemaakt in de directe omgeving van Het Liesvelt. Elk half uur is er een tochtje, kaartjes zijn verkrijgbaar in het Streekcentrum. Inlichtingen: Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, Wilgenweg 3, Groot-Ammers, telefoon 0184-602616.

Noot voor de redactie/