Voedingscentrum
Hollandse nieuwe. Lekker, maar ook gezond?
5 juli 2001

Het Algemeen Dagblad publiceerde vandaag de jaarlijkse haringtest. Daarin wordt veel kritiek op de haring geuit. Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) stelt dat 70 procent van de onderzochte visverkooppunten een onvoldoende scoort: minder dan de helft van de aangeboden haringen krijgt een voldoende voor de smaak.

Betekent dit dat het eten van haring ongezond is? Nee, de kritiek betreft vooral de smaak van de haring. Voedselvergiftiging van haring is wel denkbaar, maar komt gelukkig maar zelden voor. Haring is een rauw product dat alleen een diepvriesperiode heeft doorgemaakt en is dus zeer bederfelijk. Die diepvriesperiode is verplicht om een parasiet (de haringworm) te doden, die van nature in haring kan voorkomen en schadelijk kan zijn voor mensen. Er is echter geen reden om te vrezen dat die belangrijke veiligheidsstap onvoldoende wordt nagevolgd. Na het ontdooien wordt de haring alleen schoongemaakt en is dan klaar voor consumptie. Dat moet snel want het bederf ligt op de loer, zeker in de warmte. Tijdens dat bederf groeien allerlei bacteriën. Daar kunnen bacteriën en virussen tussen zitten die ons ziek kunnen maken, zeker als de haring niet alleen te lang en te warm is bewaard, maar als er ook nog fouten zijn gemaakt bij het schoonmaken. De hygiëne moet dus op een hoog plan staan.

Hoe kan ik zien of het veilig is?
De veiligheid van haring is door uzelf moeilijk te beoordelen. Toch zijn er enkele aspecten waar u op kunt letten:

* Ruikt de haring fris en niet te vissig. Haring mag maar weinig geur hebben;

* De haring moet schoon zijn. Dat wil zeggen geen restjes van ingewanden, vinnen, of andere onderdelen en alleen een klein stukje graat bij de staart;

* Het vlees moet min of meer blank en veerkrachtig zijn, zonder bruine of rode plekken;

* Als u in een haring hapt, mag hij een klein beetje op temperatuur zijn gekomen, maar langdurig ongekoeld is een slechte zaak.

Waarom is vis goed voor mij?
Vis past prima in een gezond eetpatroon, omdat het een rijke bron van voedingsstoffen (o.a. dierlijke eiwitten, B-vitamines, jodium en onverzadigde vetzuren) is.
Het Voedingscentrum adviseert om één tot tweemaal in de week vis te eten. Mensen met hartproblemen wordt aanbevolen tweemaal per week vis te eten, waarvan tenminste eenmaal een vette vissoort. Haring, zalm en makreel zijn voorbeelden van vette vissoorten.
De onverzadigde vetzuren die in vis zitten verminderen de kans op hart- en vaatziekten, zoals een acute hartinfarct en plotselinge hartdood. Daarnaast werkt het ook cholesterolverlagend. U kunt vis niet alleen bij de warme maaltijd eten, maar ook op brood of tussendoor.

Meer informatie?
Bel met de Voedingstelefoon (070) 306 88 10 (op werkdagen van 12.00 16.00 uur) of mail uw vraag naar voedingscentrum@vc.agro.nl