Ministerie van Defensie



Persberichten


Beëdiging Gele Rijders in Elburg

03-07-2001

Met het afleggen van de eed of de belofte worden vrijdag 6 juli as. militairen beëdigd van de 11 Afdeling Rijdende Artillerie, beter bekend onder de naam De Gele Rijders. Hiermee verklaren de militairen met eer en geweten de opdrachten uit te zullen voeren die zij krijgen opgelegd. De eed wordt afgelegd op het Sjabrak, het vaandel van De Gele Rijders, dat gedrapeerd ligt over een 25 ponder, een kanon dat tot de Tweede Wereldoorlog nog dienst deed. Voorafgaand aan de beëdiging defileert 11 Afdeling Rijdende Artillerie te paard en gekleed in ceremonieel tenue naar het Lussenburgplein in Elburg, waar de beëdiging plaatsvindt.

De 11 Afdeling Rijdende Artillerie beschermt en ondersteunt met artillerievuur de eenheden van 13 Gemechaniseerde Brigade tijdens het uitvoeren van hun opdrachten. Onder leiding van luitenant-kolonel Van Loon werden De Gele Rijders als eerste eenheid ingezet tijdens de KFOR-missie in Kosovo, waar zij zich in de omgeving van Orahovac zes maanden lang inzetten voor vrede en veiligheid. Zij oogstten hiervoor veel lof van de internationale gemeenschap.

Gekleed in het traditionele uniform, met daarop de gele versierselen waar zij de bijnaam De Gele Rijders aan te danken heeft, vervult de Afdeling Rijdende Artillerie naast de ondersteunende taken een aantal ceremoniële taken zoals het afgeven van saluutschoten bij speciale gelegenheden zoals staatsbezoeken, staatsbegrafenissen en bij Prinsjesdag.