WSPA

Kreunende kunstbeer demonstreert Chinees dierenleed

Kreunende kunstbeer demonstreert Chinees dierenleed

'Nee' tegen dierenleed. 'Nee' tegen Peking 2008.

Vrijdag 6 juli a.s. demonstreert de WSPA (World Society for the Protection of Animals) in Den Haag tegen de kandidatuur van Peking voor de Olympische Spelen 2008. De reden is de wrede behandeling van dieren in China, zoals het aftappen van gal bij levende beren. Dierenbeschermers brengen op het Plein tussen 12.30 en 13.30 uur in olympische stijl deze dierenmishandeling onder de aandacht. Met een levensechte kunstbeer in een kooi, wordt het lijden van deze beren gedemonstreerd. De beer kreunt, beweegt en middels een slang in zijn buik is te zien hoe het galvocht afgetapt wordt. Nationale knuffelbeer 'Big Brother' Ruud steunt de actie met zijn aanwezigheid.

'Galberen' slachtoffer van structurele mishandeling. In China leiden ruim 7.000 beren een ellendig bestaan op berenboerderijen. Ze zitten opgesloten in kleine kooien, die alleen uit tralies bestaan. In de buik van de dieren wordt op primitieve wijze een gat gemaakt, waaruit dagelijks gal getapt wordt. De gal wordt o.a. gebruikt voor traditionele medicijnen en luxe artikelen als zeep en wijn. De ondraaglijke pijn die deze dieren lijden, leidt tot ernstige stress en vaak tot de dood. Tussen de 60 en 80% van de beren overlijdt tijdens of kort na de eerste keer dat hun gal wordt afgetapt. De Aziatische zwarte beer staat op de lijst van bedreigde diersoorten.

Wereldwijd protest tegen Chinese mishandeling van beren. De demonstratie in Den Haag is onderdeel van een wereldwijde campagne tegen de galberen-industrie. Het WSPA-hoofdkantoor in Londen heeft inmiddels een dringende oproep gedaan aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen niet aan China te gunnen. Zowel vanuit Nederland, als uit de rest van de wereld, worden duizenden protesten verstuurd naar het IOC. Op 13 juli neemt het IOC in Moskou het besluit over het gastland voor de Olympische Spelen 2008.

Einde persbericht.

De demonstratie vindt plaats op vrijdag 6 juli van 12.30-13.30 uur op het Plein in Den Haag.