Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
96

Directie:
voorlichting

06-07-2001

Status:
informatie

Tijdelijke subsidie aan huis doorn verlengd

Staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur) verlengt de tijdelijke subsidie aan museum Huis Doorn tot 1 januari 2002. Reden voor deze verlenging is dat het onderzoek naar de exploitatieproblematiek van Huis Doorn later gestart is dan verwacht. Het onderzoek en het daarop volgende besluitvorming zou in september worden afgerond. Door het vele overleg tussen de betrokken partijen ter voorbereiding van het onderzoek blijkt september echter niet haalbaar. De staatssecretaris verwacht dat eind 2001 wel haalbaar is.
De Raad voor Cultuur oordeelde in zijn advisering voor de Cultuurnota 2001-2004 negatief over Huis Doorn. De Raad verwees daarbij naar de beperkte collectie en het smalle thema. Van der Ploeg nam in september 2000 het afwijzende advies over. Dit betekende een beëindiging van de subsidie vanuit de rijksoverheid. De Rijksgebouwendienst (die het gebouw en het park in beheer heeft) zoekt op dit moment - in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen - naar mogelijkheden om de exploitatie van het complex op een verantwoorde manier voort te zetten. Gedurende dit onderzoek en de daaropvolgende besluitvorming krijgt Huis Doorn een tijdelijke subsidie toegekend voor een overbruggingsperiode. Deze tijdelijke subsidie liep oorspronkelijk van 1 januari tot 1 september 2001 en is nu verlengd tot 1 januari 2002.

Huis Doorn te Doorn was eigendom van de voormalig Duitse Keizer Wilhelm II en is in 1945 in die hoedanigheid met de inventaris, bijgebouwen en het park overgedragen aan de Nederlandse Staat.