CDA

Ross: kabinet geeft met voornemen leerplichtige leeftijd te verlagen gehoor aan CDA-motie

Naar verwachting zal het kabinet vandaag - vrijdag 6 juli - besluiten om de leerplichtige leeftijd te verlagen.
Tweede kamerlid Clémence Ross is blij met het voornemen van het kabinet om de leerplichtige leeftijd te verlagen. Het kabinet toont zich daarmee bereid een motie van de CDA-fractie in de Tweede Kamer uit te (gaan) voeren. Als het kabinet tot verlaging van de leerplichtige leeftijd besluit, betekent dit dat met ingang van 1 augustus 2002 alle vierjarige kinderen naar school zullen moeten. Nu hoeven kinderen pas met vijf jaar naar school.

Volgens Clémence Ross sluit verlaging van de leerplichtige leeftijd aan op de praktische maatschappelijke realiteit. Bijna alle vierjarige kinderen gaan nu al naar school, maar er is een hele kleine groep - 2% - die nog niet naar school gaat. Dat zijn vooral kinderen van allochtone ouders, die bovendien vaak een grote achterstand - 2 tot 3 jaar ten opzichte van Nederlandse kinderen - hebben op het gebied van taalbeheersing.

Dit geldt, volgens Clémence Ross, niet alleen wat betreft beheersing van de Nederlandse taal, maar ook wat betreft beheersing van de zogenoemde 'thuistaal' (de moedertaal van de ouders). Clémence Ross wijst erop veel allochtone ouders hun moedertaal slecht beheersen. Ross heeft zelf 'onderzoek' daarnaar gedaan, door in de Achterhoek met 100 Turkse ouders te spreken.

Clémence Ross noemt het voorstel van staatssecretaris Adelmund om een voorlichtingscampagne voor allochtone ouders te starten, waarin de kleuterspeelzaal onder de aandacht van deze groep ouders wordt gebracht "op zich een goede zaak". Maar, zij vindt een gecombineerde aanpak - verlaging van de leerplichtige leeftijd en een voorlichtingscampagne voor allochtone ouders - beter.