Stadsdeel Zeeburg

Zeeburg wordt ICT-proeftuin

Zeeburg wordt Cyburg, een geavanceerde ICT-proeftuin. Inwoners en bedrijven in Amsterdam zullen in Cyburg gebruik kunnen maken van nieuwe en vernieuwde diensten via internet.

Het College van B&W heeft het Operationeel Programma voor de uitvoering van Cyburg op dinsdag 3 juli vastgesteld. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Zeeburg als Kenniswijk. Er komt een ´laboratorium´ in Zeeburg, waar een pilotproject start gaat. Als in het ´lab´ een deelproject succesvol verloopt, zal dit project worden uitgebreid naar andere stadsdelen.

Internetaansluiting
10.000 huishoudens in Zeeburg krijgen een aansluiting op internet. De gemeente zal in deze gecreëerde omgeving nieuwe en vernieuwde diensten aanbieden, met speciale aandacht voor (lokale) economie, zorg en welzijn, maatschappelijke participatie, cultuur en vrije tijd, overheid en onderwijs. Met de realisatie van het laboratorium wil de gemeente participatie en medefinanciering door bedrijven en andere overheden aantrekken.

Er wordt een e-mailboek tot stand gebracht, een ´telefoonboek´ met een e-mailadressen. Dit boek dient als basis voor de deelnemers en de aanbieders in Cyburg.

Operationeel programma
De gemeente Amsterdam heeft besloten Kenniswijk op eigen kracht te ontwikkelen, nadat het Rijk in mei 2000 besloot de voorkeur te geven aan een project Kenniswijk in Eindhoven. Omdat de plannen van Eindhoven nog niet rond zijn, blijft Amsterdam een serieuze reservekandidaat. De kosten van Cyburg worden geschat op 22,5 miljoen gulden (ruim ¤ 10 miljoen).

Het operationeel programma wordt op 4 juli in de Raadscommissie gepresenteerd. Na het zomerreces wordt het programma in de Raadscommissie behandeld; in november buigt de gemeenteraad zich erover.