Ministerie van Justitie

06.07.01

Ministerraad

Ministerie van Justitie: Europese richtlijn inzake elektronische handel wordt geimplementeerd

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie en minister Jorritsma van Economische Zaken ingestemd met een wetsvoorstel voor de implementatie van de richtlijn elektronische handel (nr. 2000/31/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie). Deze richtlijn beoogt zonder binnengrenzen het vrije verkeer van diensten van de informatiemaatschappij tussen de lidstaten te waarborgen. Meer vrijheid en vertrouwen in de elektronische handel staan daarbij centraal.

Daarvan kan bijvoorbeeld een in Nederland gevestigde boekhandel profiteren, die haar afzetgebied via het internet tot andere lidstaten van de EU wil uitbreiden. Maar ook een in Frankrijk gevestigde onderneming die binnen de Unie vliegtickets of pakketreizen aanbiedt. De richtlijn trad op 17 juli 2000 in werking en dient voor 17 januari 2002 te zijn geimplementeerd.

Het wetsvoorstel behelst een wijziging van het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Strafrecht en de Wet op de economische delicten. De onderwerpen die dit wetsvoorstel bevat zijn onder meer informatieverplichtingen, zoals bijvoorbeeld de identiteit en het (elektronisch) adres van de dienstverleners in de informatiemaatschappij, een privaatrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid van dienstverleners die als tussenpersoon (bijvoorbeeld providers) optreden en regels die gelden bij het totstandkomen van overeenkomsten langs elektronische weg (bijvoorbeeld via een internetsite).

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 09-07-2001