Ministerie van Justitie

06.07.01

Ministerraad

Ministerie van Justitie: Versnelde toelatingsprocedure voor buitenlandse werknemers

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie om in samenwerking met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken de toelatingsprocedures voor buitenlandse werknemers te versnellen. Op deze wijze moet een efficientere en snellere werkwijze tot stand worden gebracht bij de afdoening van de diverse procedures die gelden bij de toelating van buitenlandse werknemers tot Nederland.

De voorgestelde maatregelen zullen in principe van toepassing zijn voor iedere categorie arbeidskrachten, waarvan door de Arbeidsvoorziening, in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt vastgesteld dat er onvoldoende arbeidsaanbod is in Nederland of in de Europese Unie.

Op dit moment is (onder andere) voor werknemers in de ICT-sector vastgesteld dat er onvoldoende arbeidsaanbod is en daarom kan nu in internationaal verband worden geworven. Uit overleg met het bedrijfsleven en betrokken ministeries is gebleken dat thans met name problemen worden ondervonden bij de procedures voor ICT-ers uit India.

De voorgestelde maatregelen hebben tot doel de totale duur van de verschillende procedures te beperken tot maximaal acht a tien weken. Dit is vergelijkbaar met soortgelijke procedures in de ons omringende landen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 09-07-2001