Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht Ministerraad
6 juli 2001

WIJZIGINGEN ORGANISATIESTRUCTUUR BIJ VERKEER EN WATERSTAAT

In lijn met het beleid van het ministerie Verkeer en Waterstaat om een scheiding aan te brengen tussen beleid, uitvoering en toezicht heeft het kabinet besloten enkele wijzigingen aan te brengen in de organisatiestructuur van het ministerie. De wijzigingen houden in dat Rijkswaterstaat (RWS) zelfstandiger gepositioneerd gaat worden. Daarbij wordt het waterbeleid ontvlochten uit de RWS- organisatie en ondergebracht in een afzonderlijk directoraat-generaal binnen V&W. De veranderingen bij RWS passen in de in gang gezette omwenteling bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat zoals de vorming van een Inspectie Verkeer en Waterstaat (per 1 juli 2001) en de reorganisatie van de Rijksluchtvaartdienst.

De ontwikkelingen bij Verkeer en Waterstaat lopen parallel aan de actuele en snelle veranderingen binnen de samenleving en de toenemende behoefte van de burger aan een transparant werkende overheid die effectief en efficiënt handelt. De veranderingen dragen bij aan de ontwikkeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat tot een professionele, transparante en deskundige overheidsorganisatie die zakelijk, klantgericht en innovatief werkt en de maatschappij optimaal bedient.

Op welke manier RWS zelfstandiger gepositioneerd wordt, is een punt van nader onderzoek. Het takenpakket en de ministeriële verantwoordelijkheid vormen het uitgangspunt voor het nadere onderzoek. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën zijn inmiddels bij deze nadere uitwerking betrokken. Gedacht wordt aan een agentschap met een wettelijke regeling van de taken.

Aan de hand van een concreet uitgewerkt voorstel zal minister Netelenbos met de Tweede Kamer nadere afspraken maken over het veranderingsproces. Het streven is om dit voorstel voor 1 januari 2002 gereed te hebben. Het directoraat-generaal Water zal per 1 januari 2002 van start gaan. De bedoeling is dat RWS in verzelfstandigde vorm in 2004 van start kan. Begin 2002 zal de Tweede Kamer geïnformeerd worden over de voortgang.

RVD, 06.07.2001