Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

9 juli 2001

Hardheidsclausule in arbeidsongeschiktheidswet voor jonggehandicapten

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het aanbrengen van een hardheidsclausule in de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Jonggehandicapten met een
arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAJONG-uitkering) kunnen dan in bepaalde gevallen deze uitkering ook in het buitenland ontvangen.

Het wetsvoorstel bepaalt dat het toekomstige Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) in bijzondere gevallen kan besluiten om af te wijken van de algemene regel dat een WAJONG-uitkering niet in het buitenland kan worden ontvangen. Hierbij kan worden gedacht aan een WAJONG-gerechtigde die in het buitenland een baan heeft gevonden, terwijl dat in Nederland niet mogelijk bleek. Een andere mogelijkheid is een WAJONG-gerechtigde die vanwege dringende medische redenen genoodzaakt is in het buitenland te wonen, bijvoorbeeld als in Nederland geen adequate medische behandeling mogelijk is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De tekst van het wetsvoorstel wordt openbaar bij toezending aan de Tweede Kamer.

RVD, 06.07.2001