Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
97

Directie:
voorlichting

06-07-2001

Status:
informatie

35 miljoen voor uitbreiding leerplicht

Verlaging leerplicht van vijf naar vier jaar

Per 1 augustus 2002 wordt de leeftijd waarop kinderen leerplichtig zijn, verlaagd van vijf naar vier jaar. Met de leerplichtverlaging wordt een kwetsbare groep kinderen bereikt die nu nog niet op vierjarige leeftijd naar school gaat. Voor specifieke doelgroepen wordt een voorlichtingscampagne gestart om kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking te laten komen met voor- en vroegschoolse educatie. Met dit voorstel van staatssecretaris Adelmund van Onderwijs is de ministerraad vandaag akkoord gegaan.
Om (taal-)achterstanden te bestrijden is het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk spelend leren. Voor- en vroegschoolse activiteiten spelen hierin een grote rol. Er komt een voorlichtingscampagne om ouders te informeren over deze activiteiten.

Om overbelasting van jonge kinderen te voorkomen hebben ouders in overleg met de school ruimte om flexibel met lesuren om te gaan. Zowel vier- als vijfjarigen kunnen enkele uren per week vrijstelling krijgen van leerplicht.

Door de leerplichtverlaging zullen meer kinderen deelnemen aan het onderwijs. De extra kosten van 35 miljoen die de maatregel met zich meebrengt voor personeel, materieel en huisvesting zijn bij de voorjaarsnota beschikbaar gekomen.