Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kabinet neemt miljoenenbesluit

REGIO EINDHOVEN NU OFFICIEEL KENNISWIJK

Eindhoven, 6 juli 2001

In de Regio Eindhoven is verheugd gereageerd op de kabinetsbeslissing dat Regio Eindhoven definitief het nationale Kenniswijk-proefgebied wordt. De beslissing volgt op de aanwijzing tot 'kandidaat-lokatie' in de zomer van 2000. Met de definitieve aanwijzing gaat ook het toegezegde stimuleringsbedrag van 100 miljoen gulden naar de regio om o.a. in de betreffende wijken van Eindhoven en Helmond zo snel als mogelijk breedbandige glasvezelaansluitingen tot in huis te realiseren.

Basis van het besluit vormt het Plan van Aanpak dat door 41 publieke en private partners wordt gedragen. Met 'een zucht van verlichting' reageert Stichting Kenniswijk-voorzitter drs. L.C. Brinkman. "Het heeft even geduurd, maar een grootschalig experiment als Kenniswijk vereist een zorgvuldige voorbereiding. Ik ben erg blij dat de partijen nu van start kunnen en in kunnenspelen op het grote enthousiasme van de bevolking dat in de Kwartiermakersfase is losgemaakt. Het graaf- en montagewerk kan beginnen!"

Wethouder Bethlehem van de gemeente Helmond is verheugd om aan de slag te kunnen gaan. "We moeten ons realiseren dat het werk nu pas begint. Het gaat om een grootscheepse infrastructuuraanleg. 20.000 breedbandaansluitingen eind volgend jaar. We hopen dat te doen met weinig overlast voor onze burgers."
In Eindhoven reageert wethouder Van den Biggelaar: "We hebben het ook verdiend. Er is de afgelopen maanden erg hard gewerkt om Kenniswijk tot een succes te maken. Je kunt zeggen: onze inspanningen worden beloond!" "Naast het werkelijke proefgebied staan in Zuid-oost Brabant 20 gemeenten te trappelen om mee te doen", reageert J. Schut, portefeuillehouder sociaal-economische zaken van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). "We menen dat Kenniswijk de hele regio ten goede kan komen, dus dit is een enorme opsteker. Hier hebben we het allemaal samen voor gedaan!"

Gefinancierd door de gemeenten Eindhoven, Helmond en het SRE ging op 1 juni de Kwartiermakersfase in Eindhoven en Helmond van start. Eindhoven/Helmond wilde klaar zijn voor de definitieve aanwijzing, die nu gekomen is. Op 1 juni kwam de regio-portal in de lucht, die via een code toegang geeft tot het Kenniswijk-dienstenpakket. Alle 43.000 huishoudens in het gebied ontvingen een informatief startpakket. Momenteel zijn ruim 7.000 toegangscodes uitgegeven aan Kenniswijkers. Dat tekent het grote enthousiasme in de regio. Ook is er veel belangstelling voor gesubsidieerde computercursussen. Bewoners bieden zich ook als vrijwilliger aan om anderen te helpen op de digitale snelweg. In de regio zijn speciale Kenniswijkhoeken ingericht waar buurtbewoners, vaak gesteund door vrijwilligers uit de buurt, kennis kunnen maken met Internet. Het is de bedoeling in de zomer weer twee Kenniswijkhoeken, in de wijken Meerhoven en Helmond-West, te openen.

In Kenniswijk wordt ervaring opgedaan met en onderzoek verricht naar het gebruik van nieuwe elektronische diensten door consumenten. De bedoeling is dat andere kennissteden zoals Amsterdam, Almere en Enschede kunnen profiteren van de Kenniswijk-ervaringen in de Kenniswijk Regio Eindhoven.

Kenniswijk
Kenniswijk is een ambitieus ICT-project waarbij op initiatief van de rijksoverheid, in nauwe samenwerking met marktpartijen, maatschappelijke organisaties en lokale overheden, één locatie in Nederland wordt voorzien van hoogwaardige ICT-infrastructuur. Het experiment biedt de mogelijkheid om innovatieve ICT-voorzieningen, en elektronische diensten dichter bij de burger te brengen. Regio Eindhoven is 'kandidaat-lokatie'. De regio maakt zich op voor de start in een Kwartiermakersfase, waarin al 41 publieke en private partners meedoen aan het project.

Voor nadere informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Projectbureau Kenniswijk Regio Eindhoven
Afdeling communicatie/ Nathalie Schroen
Telefoon: 040-2390790
E-mail: nathalie.schroen@kenniswijk.nl