Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 6 JULI 2001

Gewestplan Kortrijk

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN stelde de Vlaamse regering de gewestplanwijziging voor het gewestplan Kortrijk definitief vast.

Deze wijziging werd opgemaakt in het licht van drie hoofdproblematieken. Vooreerst beoogt de wijziging een invulling van de planmatige aanpak van ontwikkelings- perspectieven voor de kleiontginning. De bestemmingwij- zigingen daartoe hebben betrekking op enerzijds de aan- duiding van nieuwe ontginningsgebieden en de tijdelijke en definitieve schrapping van bestaande ontginningsgebie- den in functie van een fasering op langere termijn. Daartoe wordt ondermeer in bouwvrije agrarische gebieden voorzien.

Daarnaast omvat de gewestplanwijziging ook bestemmings- wijzigingen ter versterking van de natuurlijke structuur. Daartoe wordt voorzien in bosuitbreidingsgebieden ter versterking van het stadsbos en worden bestaande natuur- waarden beschermd door ze te bestemmen tot natuurgebied.

Ook omvat de wijziging omwille van juridische redenen een gedeeltelijke herneming van vroegere gewestplanwij- zigingen. De toenmalig opgenomen aanvullende bijzondere stedenbouwkundige voorschriften werden niet voor advies aan de Raad van State voorgelegd waardoor ze betwistbaar zijn en ertoe hebben geleid dat de effectieve realisatie van de voorziene bedrijvenzones uitbleef of in het gedrang kwam. Dit euvel is nu rechtgezet. Het betreft ondermeer het industrieterrein Zwevegem-Moen-Trekweg, het wetenschapspark te Kortrijk waarvoor nu tevens een buf- ferzone werd voorzien. Ook wordt de verdere ontwikkeling van het Deltapark en het LAR-transportcentrum niet langer gehypothekeerd.

Tenslotte biedt de wijziging een oplossing voor een aan- tal problemen zoals de nieuwe campus voor het geplande fusieziekenhuis, de inplanting van een rioolwaterzuiver- ingsinstallatie te Rollegem en Heule-Gullegem, en de bestendiging en het geven van ontwikkelingsmogelijkheden aan de bedrijven de Witte Lietaer en Vandecasteele.

persinfo : Marc De Roeck, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be