Rijksuniversiteit Groningen

VAN BIOTEX TOT ASPARTAAM

Onderzoek aan enzymwerking levert patent op

Veel enzymen zijn, net als die in de Biotex, in staat eiwitten af te breken. Enzymen zijn zelf ook eiwitten en zien er dan ook net zo uit: een kluwen van aminozuurketens. Aan het oppervlak van de kluwen zijn plekken te vinden die een soort slot vormen voor de sleutels van bepaalde eiwitten. Door de vorm van het slot, de aminozuren waaruit het is opgebouwd en de elektrostatische lading, passen er slechts sleutels in van bepaalde eiwitten waarin het enzym gespecialiseerd is. Met protein engineering, een soort 'eiwit-bouwkunde', probeert men eiwitten en dus ook enzymen zodanig te versleutelen dat zij nieuwe, gewenste taken kunnen uitvoeren. Arno de Kreij onderzocht in dit kader enzymen uit de thermolysine familie (TLPs). Hij promoveert op 6 juli 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De TLPs hebben een aandeel in het ziekteverwekkende vermogen van bacteriën als Legionella, en Staphylococcus. Bacteriële TLPs worden ook toegepast in de industrie, onder andere in bakkerijen, brouwerijen en in de leerlooierij. Thermolysine, de meest voorkomende TLP, wordt gebruikt voor het maken van aspartaam, een veel gebruikt kunstmatig zoetmiddel. TLPs zijn echter ook erg geschikt voor de multidisciplinaire protein engineering onderzoek. Door slechts enkele aminozuren te veranderen aan een slot, wist De Kreij inderdaad de bindingseigenschappen van enkele TLPs te wijzigen. Hij construeerde nieuwe enzymen die de industrie zo interessant bleek te vinden dat er een patent op is aangevraagd. Tot zijn verrassing stelde hij bovendien vast dat verschillende mutaties op het oppervlak van een enzym elkaar over grote afstand kunnen beïnvloeden. De vraag waarom eiwitten zo groot zijn, denkt hij als volgt te kunnen beantwoorden: "Als ieder residu op het oppervlak van een enzym invloed uitoefent op de elektrostatica van het actieve centrum en deze invloeden afhankelijk van elkaar zijn, dan heeft de natuur meer dan alleen het actieve centrum geoptimaliseerd gedurende de evolutie." /FC

Arno de Kreij (Capelle aan de IJssel, 1970) studeerde scheikunde aan de universiteit van Leiden. Hij voerde zijn promotieonderzoek, gefinancierd door Stichting Scheikundig Onderzoek Nederland (SON) en Technologiestichting STW, uit bij de vakgroep moleculaire genetica van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Na zijn promotie treedt hij als senior scientist in dienst bij Danisco Cultor in Kopenhagen.

Promotie

Van Biotex tot aspartaam: onderzoek aan enzymwerking levert patent op

Zie voorpagina.

Datum en tijd

vrijdag 6 juli 2001, 16.00 uur

Promovendus

A. de Kreij, tel. (050)363 21 02, fax (050)363 23 48, e-mail: a.de.kreij@biol.rug.nl (werk)

Proefschrift

Engineering specificity and activity of thermolysin-like proteases from bacillus

Promotores

prof.dr. G. Venema en prof.dr. V.G.H. Eijsink

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

NB: Dit is de laatste PERSINFORMATIE voor de zomer. Op 28 augustus 2001 verschijnt de eerste PERSINFORMATIE van het nieuwe academisch jaar.