Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

ministerie van Landbouw,
Natuurbeheer en Visserij

Opslag diermeel tijdelijk mogelijk op defensieterreinen

6 juli 2001 - Er is een oplossing gevonden voor het acute gebrek aan opslagruimte voor het diermeel dat niet direct kan worden vernietigd. Met ingang van maandag a.s kan het meel tijdelijk worden opgeslagen op defensieterreinen, zo hebben de ministers Brinkhorst (LNV), Pronk (VROM), Borst (VWS) en Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) vanmiddag besloten. De opslag zal maximaal een jaar duren. De eerste lokatie die in aanmerking komt is Elsendorp (Noord- Brabant). De colleges van de betrokken provincies en gemeente zullen vandaag nog door de betrokken ministers in een gezamenlijke brief worden geïnformeerd.

De grote diermeelvoorraad is ontstaan, doordat diermeel in verband met BSE niet meer in veevoer mag worden verwerkt. Er is momenteel onvoldoende verbrandingscapaciteit om de grote voorraad diermeel weg te werken. Het diermeel zal daarom tijdelijk moeten worden opgeslagen.

Op basis van een advies van het RIVM is het ministerie van VWS tot de conclusie gekomen dat er geen gevaar is voor BSE besmetting als gevolg van de opslag of verbranding van diermeel. Naast tussenoplossingen als opslag, werkt het Ministerie van LNV ook actief aan meer definitieve oplossingen. Zo exporteert Nederland momenteel diermeel naar Duitsland en wordt aan de directies van energiecentrales, vuilverbrandingsovens en cementindustrie gevraagd of zij hun inspanningen om het diermeel te verbranden kunnen opvoeren. Naar alle waarschijnlijkheid zal de komende week duidelijk worden hoe snel zij daaraan gehoor kunnen geven.

Aanmelden / afmelden persberichten via e-mail