FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: protest tegen ontslagen Lan-Alyst en MINDit

Morgenochtend om 08:00 uur start in Sassenheim (ZH) een protestmars tegen het aangekondigde ontslag van 58 werknemers bij Lan-Alyst en MINDit, dat daar haar hoofdvestiging heeft. De ontslagen zijn volgens Lan Alyst en MINDit onvermijdelijk. Het bedrijft, dat zegt technisch failliet te zijn, zou alleen in afgeslankte vorm interessant zijn voor investeerder Melridge, een schoonmaak- en uitzendbedrijf uit Goes.

FNV Bondgenotenbestuurder Gerard van Hees heeft namens de 58 bedreigde medewerkers de onderhandelingen over een sociaal plan geopend. Die onderhandelingen liepen vorige week stuk, omdat het bedrijf zegt geen geld te hebben om iets voor de werknemers te kunnen betekenen. 'Na het mislukken van het overleg bleek, dat het loon over de maand juli niet is uitkeerd', aldus Van Hees. 'Dat zou pas betaald kunnen worden als het sociaal plan is ondertekend. Dat vinden wij chantage'. De actieleus voor morgen is dan ook 'geen chantage, maar gage'.

'Het is daarnaast op zin minst opmerkelijk te noemen', zegt Van Hees, 'dat de werkgever in het sociaal plan wil opnemen, dat als het zogenaamde ancienniteitenbeginsel niet wordt toegepast, de bond akkoord moet gaan met een proforma-verweer tegen het ontslag. Er is weer wel gekeken naar arbeidsgeschiktheid, inzetbaarheid en loyaliteit'.

Bij Lan-Alyst en MINDit werken in totaal zo'n 350 mensen.