FNV

Voorzitters GroenLinks en PvdA Amsterdam vinden een links college de beste optie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Regio Zuidholland - claire.elbers@vc.fnv.nl

Afgelopen donderdag 5 juli heeft de FNV-regiowerk Noord-Holland een debat georganiseerd tussen Bouwe Olij (afdelingsvoorzitter PvdA Amsterdam) en Paulus de Wilt (afdelingsvoorzitter GroenLinks Amsterdam). Tijdens het debat werd teruggekeken op de laatste maanden gemeentepolitiek, maar vooral vooruit gekeken naar de komende verkiezingen.

Het terugkijken naar de breuk in het college leverde dezelfde spraakverwarring op als ten tijde van de feitelijk crisis. Uiteindelijk gaven beide voorzitters aan dat de het inhoudelijke verschil zat op het al dan niet tijdelijk uitbesteden van de aansturing en coördinatie van de reïntegratie-activiteiten. De voorzitter van GroenLinks vond dat dit binnen de sociale dienst moest blijven, de PvdA voorzitter gaf aan dat de problemen binnen de sociale dienst daarvoor op dit moment te groot waren. Kaderleden van de FNV gaven aan het te betreuren was dat in al deze discussies de cliënten buiten beeld geraakt waren. Lees meer over deze bijeenkomst achter het rode pijltje. GroenLinks zal naar de mening van Paulus de Wilt de komende verkiezingsstrijd in gaan op basis van het groene gezicht van de partij, dit betekent minder verkeer in de binnenstad, meer en beter openbaar vervoer. Naar de mening van Bouwe Olij moest de groeiende tweedeling in Amsterdam voor de PvdA een van de hoofdthema`s in de komende verkiezingsstrijd worden. Volgens zijn analyse was er een groter wordende kloof tussen de rijkeren en de armeren in de stad, een kloof die zich bijvoorbeeld laat zien in de volkshuisvesting, het onderwijs en het maatschappelijke participeren van de diverse bevolkingsgroepen. Vanuit de zaal werd hem fijntjes voorgehouden dat deze tweedeling dan ook op het conto van de PvdA moest worden geschreven, omdat deze partij al sedert mensenheugenis aan het bewind is in Amsterdam. Olij`s reactie hierop was dat dit met name veroorzaakt werd door de invloed van de VVD in het college.

Paulus de Wilt gaf aan wat hem betreft er geen sprake meer kon zijn van samenwerking met de VVD in een volgend college. De voorzitter van GroenLinks zei te streven naar een linkse coalitie na de komende verkieizngen, zodat er een goed links beleid in de stad uitgevoerd kon worden. Bouw Olij gaf aan dat zijn voorkeur ook naar een links meerderheidscollege uit ging. Hij was er een voorstander van dat de partijen vooraf gaan aangeven wat hun coalitievoorkeuren zijn, zodat de kiezers weten wat er met hun stem gaat gebeuren. Hij ging vooralsnog echter niet zo ver dat hij de VVD bij voorbaat uitsloot.

Na het debat werd er tijdens de afscheidsreceptie van de FNV-bestuursleden nog volop verder gediscussieerd over de toekomstige mogelijkheden van coalities in het Amsterdamse, maar bij het aanwezige kader van de FNV bleek men zich in het algemeen te kunnen vinden in een links college voor Amsterdam.

In oktober zal de FNV-Amsterdam nog een aantal thema gerichte debatten organiseren tussen diverse groeperingen in de stad en de politieke partijen.

Voor meer info kunt u terecht bij Jan Stam, regiohoofd FNV telefoon 06-50678465.

Deze tekst is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/berichtenservice Meer voor randstad-nieuws: http://www.fnv.nl/randstad