Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 6 JULI 2001

IN KORT BESTEK

In kort bestek

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering heeft kennis genomen van het Jaarver- slag 2000 van de Vlaamse Ombudsdienst. Zij schaart zich achter de ombudsnormen zoals die door de Ombudsdienst geformuleerd zijn, en beslist deze beginselen als lei- draad voor de werking van de Vlaamse overheid en haar relaties met de burger te bestempelen. Zij geeft de nodige opdrachten om te laten onderzoeken in welke mate en hoe structureel werk gemaakt kan worden van een aantal concrete aanbevelingen van de Ombudsdienst. In alle informatieve en besluitvormingsdocumenten moet voortaan steeds vermeld worden dat de burgers met hun klachten tegen een optreden van de Vlaamse overheid eerst bij de betrokken overheidsdienst zelf terecht moeten en kunnen, en dat zij tegen het resultaat van deze eerstelijns- klachtenbehandeling steeds beroep kunnen aantekenen bij de Vlaamse Ombudsdienst. De briefwisseling van burgers mag nooit onbeantwoord blijven; bij lange behandelings- termijnen moeten de vraagstellers tussentijds bericht krijgen. Er dient verhinderd dat bij de behandeling van individuele dossiers onnodige kosten ten laste van de burger gemaakt worden.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet tot regeling van enkele gevolgen van de invoering van de euro in de Vlaamse decreten en besluiten goed. Het decreet regelt onder meer de vertaling van de regels voor de afronding naar boven of onder tot het dichtstbijzijnde bedrag in frank in afronding naar euro's of eurocenten. Het ontwerpdecreet zal worden ingediend bij het Vlaams Parle- ment.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot een aanpassing van het Besluit van 18/11/1997 betreffende het verlaagde tarief der successierechten voor familiale ondernemingen en ven- nootschappen. De wijziging heeft tot doel een aantal interpretatieproblemen op te lossen. Voor de vaststel- ling van de fiscale vrijstelling van de nalatenschap dient er een waardebepaling te gebeuren van de aandelen van de familiale onderneming. Tot nu toe werd er gebruik gemaakt van de aangegeven bedragen om tot die waardebepa- ling te komen. Dit gaf in sommige gevallen waarderings- verschillen met de federale ontvanger van successie- rechten. Daarom zal de Vlaamse overheid in de toekomst nog enkel het aantal aandelen opgeven dat voor vrijstel- ling in aanmerking komt. Een duidelijke omschrijving van het aandelenpakket zal de ontvanger dan toelaten zelf de waardering toe te passen. De Vlaamse regering keurt met- een ook een omzendbrief voor de ambtenaren goed die een aantal interpretatieproblemen moet oplossen.


* * *

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten ook in besluit dat de organisatie van de kabinetten van de Vlaamse ministers regelt, een aantal bedragen die nog in Belgische frank aangegeven zijn, ver- vangen worden door (transparante) bedragen in euro. De Vlaamse regering keurt nu principieel een aanpassing in die zin van het kabinettenbesluit goed. Van de gelegen- heid is gebruik gemaakt om het besluit aan te passen aan het Europees Sociaal Handvest, dat o.m. alle werknemers het recht garandeert op een redelijke opzeggingstermijn bij beëindiging van hun dienstbetrekking. De ontslagtoe- lage wordt daarom ingeschreven als een recht, en niet langer als een gunst. Het nieuwe besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering bepaalt het standpunt dat zij zal innemen bij de bespreking door het Vlaams Parlement van het voorstel van decreet van Vlaams Volksvertegenwoordi- ger Carl Decaluwé c.s. tot invoering van een ongevalana- lyse.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat het gemeenten van meer dan 5000 en minder dan 20.001 inwoners mogelijk maakt de functie van ontvanger te laten uitoefenen door hetzij een gewestelijk ontvanger, hetzij een plaatselijk ontvanger. Over dit besluit zal nog onderhandeld worden met de vakbonden.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot voortzetting van de sub- sidiëring van vier projecten in het kader van de bijzon- dere jeugdbijstand. Het totale subsidiebedrag is 28,4 miljoen fr. (702.927 euro).


* * *

Aan de vzw Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdzorg in Gent wordt een subsidie toegekend voor het aanbieden van thematische ondersteuning aan projecten en voorzieningen in de sector van de bijzondere jeugdbijstand die werken rond de thema's herstelgerichte afhandeling enerzijds en kinderrechten anderzijds. De subsidie bedraagt 15,4 miljoen fr. (381.756 euro).

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering beslist tot verhoging van de subsidie aan de vzw Muziekcentrum van de Vlaamse Gemeenschap. In het vierjarig financieringbudget 1999-2002 was een jaar- lijkse subsidie van 21 miljoen fr. voorzien. Deze wordt nu voor de laatste twee jaren opgetrokken tot 24,9 mil- joen fr. (617.255 euro). En de uitsplitsing van het totaalbedrag in enerzijds een subsidie voor de eigen werking en anderzijds een subsidie voor de uitbesteding van taken aan gespecialiseerde organisaties wordt opge- heven.


* * *

De vzw Beursschouwburg en de vzw Bronks zijn met ingang van 1/7/2001 structureel erkend als kunstencentrum en als organisatie voor Nederlandstalige dramatische kunst. Voor het eerste halfjaar van 2001 wordt aan beide Brusselse podia nu een overgangssubsidie van resp. 12,1 miljoen fr. (301.070 euro) en 8,9 miljoen fr. (219.707 euro) toegekend.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot aanpassing van de statuten van vzw De Rand, die in 1996 opgericht is ter ondersteuning van het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel. De wijzigingen beogen de onduidelijkheden m.b.t. de input van de Vlaamse regering m.b.t. de samenstelling weg te werken en enkele verbeteringen in de werking aan te brengen, en kwamen tot stand in samenspraak met het bureau van de vzw.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief de nieuwe regeling voor de overdracht van examencijfers in het universitair onderwijs goed. De regeling treedt in werking vanaf het academiejaar 2001- 2002. In deze nieuwe regeling is de onvoorwaardelijke overdracht van examencijfers vanaf 12/20 of meer voor- zien, waarbij deze cijfers gedurende drie jaar geldig blijven. Gedurende deze periode geeft deze overdracht aanleiding tot vrijstelling voor het vak.


* * *

De Vlaamse regering kan 4 % van het budget voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) autonoom besteden aan door haar aangeduide prioritaire onderzoeksdomeinen. Ter invulling hiervan beslist zij nu de 130,5 miljoen fr. (3.235.104 euro) die voor 2001 overeenkomt met de 4 %, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek in het kader van de actie Kom op tegen Kanker, de versterking van de wetenschappelijke uitrusting van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, wetenschappelijk onderzoek van het archiefwezen - het Fonds Max Wildiers - en de financiering van door het FWO zelf besliste onderzoeksprojecten en/of mandaten.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering beslist de toetredingsvoorwaarden voor DAC- en GESCO-kandidaten te verruimen. Voor de gesco's (niet wep-plus of sociale werkplaats) wordt de vereiste werkloosheidsduur teruggebracht tot één dag voor kansengroepen of knelpuntberoepen. Voor DAC wordt de vereiste werkloosheidsduur in het algemeen van één jaar tot zes maanden teruggebracht, én tot 1 dag indien voor kansengroepen of knelpuntberoepen of ingeval van projec- ten die onder het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor Social Profitsector 2000-2005 vallen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het statuut van de commercieel manager van T- Interim goed.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Renaat LANDUYT en Dirk VAN MECHELEN :

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten ook in besluit dat de Vlaamse tewerkstel- lingsprogramma's regelt (het impuls- en ondersteunings- programma van de meerwaardeneconomie), een aantal bedra- gen die nog in Belgische frank aangegeven zijn, vervangen worden door (transparante) bedragen in euro. De Vlaamse regering keurt nu een aanpassing van het besluit in die zin goed.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering beslist principieel tot een aanpas- sing van VLAREM I en II voor wat het gebruik van niet- verontreinigde uitgegraven bodem voor het opvullen van groeven, graverijen, uitgravingen en andere putten betreft. Het besluit zal nog voor advies worden voorge- legd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een wijziging goed van het KB Vogelbescherming van 9/9/1981. Daarmee wordt ingespeeld op een in het vooruitzicht gesteld federaal nieuw KB dat de in-, uit- en doorvoer van uitheemse vogelsoorten zal regelen. Dit nieuwe KB komt er nadat de Raad van State een aantal bepalingen uit de Waalse vogelbeschermingswetgeving heeft vernietigd. Met de aanpassing van haar regelgeving wil de Vlaamse overheid een conflict met het federale KB vermijden. Met een tweede aanpassing wordt gevolg gegeven aan een bezwaar van de Europese Commissie, waardoor het KB van 9/9/1981 voortaan formeel als omzetting van de Habitatrichtlijn kan gelden. En ten slotte wordt voortaan de bestrijding van de huismus verboden. De huismuspopulatie is er in Vlaanderen de laatste decennia sterk op achteruitgegaan. Bovendien verzoorzaakt de huismus geen noemenswaardige schade meer in de landbouw. Het besluit zal nu nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) wordt gelast met de oprichting van de nv VETC (Vlaams Engineering en Test Centrum). Deze maatschappij moet ruimten voor test- en ontwikkelingsactiviteiten voor de voertuigenindustrie ter beschikking stellen. De helft van de bestuurders wordt voorgedragen door de vzw Flanders' DRIVE, die de bedrijven vertegenwoordigt die actief zijn in de toeleveringssector aan de automobielnijverheid. De andere helft wordt voorgedragen door PMV.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot aanpassing van de statuten van de nv Vlaamse Participatiemaatschappij, zodat de bestuurders van deze maatschappij niet langer zichzelf voordragen als bestuurders van de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen. Zij beslist tevens tot verhoging van het kapitaal van de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen. Ter vervanging van de huidige bestuurders worden mevr. Christine Claus en de hh. Karle Bogaert, Jan Kerremans, Dirk Van Melkebeke, Guido Steenkiste en Clair Ysebaert voorgedragen als bestuurders van de Participatiemaatschappij Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt principieel een aanpassing goed van het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen. Met deze aanpassing worden de vergoedingen en toelagen voor het personeel van deze instellingen geharmoniseerd op een manier die analoog is met wat reeds goedgekeurd werd voor het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De harmonisatie heeft betrekking op de werkgeversbijdrage voor het woon-werkverkeer, de kosteloze huisvesting en woordervingstoelage, de telefoon- en kantoorvergoeding, en de kastoelage. Over dit besluit zal nog onderhandeld worden met de vakbonden, en het zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De sectorale CAO 1999-2000 voor de diensten van de Vlaamse regeing en 25 Vlaamse openbare instellingen voorziet dat de Vlaamse regering voor het personeel een hospitalisatieverzekering zal invoeren. Voor de gunning van die opdracht gedurende vier jaar beslist zij nu een algemene offerteaanvraag met Europese bekendmaking op te starten.


* * *

Dhr. Pierre Rozenski wordt benoemd als Vlaams handelsattaché met Bordeaux als standplaats. Aan dhr. Kris Put wordt ontslag verleend als handelsattaché.


* * *

De Vlaamse regering keurt enkele wijzigingen aan het Vlaams Personeelsstatuut principieel goed. De wijzigingen hebben betrekking op de upgrading van personeelsleden van niveau E naar niveau D zonder overgangsexamen maar gekoppeld aan de
functioneringsevaluatie, de omzetting van salarisschalen en vergoedingen naar euro, de uitreiking van een euro- minikit aan de personeelsleden van het ministerie, het wegwerken van sommige discriminaties (zoals de toekenning van 4 dagen omstandigheidsverlof voor de afsluiting van een samenlevingsovereenkomst), en de invoering van de mogelijkheid om gedetacheerd te worden naar het kabinet van een federale regeringscommissaris, bestendig afgevaardigde, burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. Er wordt ook een bijkomende uitzondering op het spreekrecht van ambtenaren ingevoerd : een ambtenaar mag geen gegevens bekendmaken die de concurrentiepositie van het organisme waarin hij werkt in het gedrang kunnen brengen. Doch tegelijk wordt een bescherming ingevoerd voor de zgn. klokkenluiders, dat zijn de ambtenaren die bepaalde wantoestanden signaleren. Over deze wijziigng van het Vlaams Personeelsstatuut zal nog onderhandeld worden met de vakbonden, en zij zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


-----

-----