PERSBERICHT

Joure, 1 juli 2001

VERBOUWING MUSEUM JOURE: HOOGSTE PUNT ENTREEGEBOUW BEREIKT

Vrijdag 6 juli wordt het hoogste punt van de verbouw bij Museum Joure gevierd. Het museumcomplex wordt momenteel verbouwd, gerenoveerd en gerestaureerd.Pand 99 aan de Midstraat, de winkelstraat van Joure, wordt een nieuw onderkomen voor het museum en de VVV. Ook komt er een nieuw entreegebouw voor het museum aan de Geelgietersstraat.

Met de verbouw en renovatie van Pand 99 wordt een belangrijk cultuurhistorisch gebouw behouden. In dit pand liggen de roots van de multinational Douwe Egberts (nu onderdeel van Sara Lee). Het fungeerde in de negentiende en begin twintigste eeuw als woonhuis, koffiebranderij en tabakskerverij. Later werd de productie verplaatst naar het Pakhuis aan de Opvaart en kreeg het alleen een woonfunctie. In Pand 99 komt het info-centrum Museum Joure, een salonkamer, een thee- en koffieschenkerij, de VVV en de kantoren van het Museum en de VVV.

Het nieuwe entreegebouw, gelegen naast het voormalig pakhuis van Douwe Egberts, wordt voorzien van o.a. een lift. Hierdoor zijn de twee etages van het pakhuis beter voor bezoekers te bereiken. Op de eerste verdieping bevind zich de natuurafdeling en op de tweede verdieping komt het archief waar via computers het verleden van Skarsterlân wordt ontsloten.

Ook de tuinen van Pand 99 en de panden aan de Geelgietersstraat, het huidige museumcomplex, worden opnieuw ingericht. Hiermee wordt de eenheid van het complex benadrukt. In de negentiende en een groot deel van de twintigste eeuw was het een aaneengesloten terrein. Later is er een weg door aangelegd.

Hoewel de officiële opening van het complex 16 november 2001 is, blijft het Museum tijdens de verbouwing zoveel mogelijk geopend.