Politiebericht Friesland: Friesland 6-07-2001
Politieberichten van 5/7 (13.00 uur0 t/m 6/7 (07.00 uur)

Beetgum: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 11.15 uur reed een 44-jarige inwoner van Menaldum met zijn personenauto over de Menamerdyk in de richting van de kruising met de N 383. Op deze kruising gaf hij geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 47-jarige inwoner van Sint Annaparochie, die over de N 383 reed. Deze bestuurder raakte gewond en werd door de brandweer uit de auto gehaald. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De beide auto`s werden weggesleept.

Heerenveen: bermbrand
Donderdag omstreeks 16.35 uur kwam er een melding binnen dat een stukje heide en wat struiken in de brand zouden staan langs de Parallelweg ter hoogte van de spoorbaan. De inmiddels gewaarschuwde brandweer had het vuur snel onder controle, waardoor de schade beperkt bleef. Het vuur was aangestoken door een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man werd door getuigen aangewezen. Bij het zien van de politie ging de man er vandoor. Bij zijn aanhouding verzette de man zich, waarop hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. De man had een brandende sigaret weggegooid, waardoor het vuur was ontstaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: brand garagebox
Donderdag omstreeks 17.00 uur brak brand uit in een garagebox op de Kei. De garagebox werd gebruikt voor de opslag van diverse materialen o.a. dozen met drukvaten. Tijdens de brand explodeerde een drukvat. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer had het vuur snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De eigenaar van de box moet nog worden gehoord.

Menaldum: onder invloed
Donderdag omstreeks 17.45 uur werd op de Finne een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 47-jarige inwoner van Menaldum, droeg geen autogordel en bleek bovendien gedronken te hebben. De man werd overgebracht naar het bureau en aldaar blies hij 1100 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 14 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 19.20 uur vond op de Stationsweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een bromfiets. De autobestuurder, een 67-jarige inwoner van Drachten, kwam met zijn auto vanuit een uitrit van de Trambaan en reed de Stationsweg op. Hij verleende daarbij geen voorrang aan een bromfiets, die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Drachten, die over de Stationsweg reed. De bromfietsbestuurder liep diverse schaafwonden en een gebroken linker sleutelbeen op. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachtstercompagnie: dodelijke aanrijding
Donderdag omstreeks 17.55 uur vond op de kruising De Skieding - Parksterdwarsweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De fietser, de16-jarige asielzoeker Bhoye BAH uit Guinee en verblijvende in het AZC Drachten, reed over de Parksterdwarsweg en verleende op de kruising geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 44-jarige inwoner van Surhuisterveen. De fietser werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en bleek bij aankomst aldaar te zijn overleden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de bestuurder van de personenauto waarschijnlijk sneller heeft gereden dan is toegestaan. Op de plaats van de aanrijding werd een remspoor van 61 meter aangetroffen. Het bureau ongeval analyse van de politie Friesland stelt een onderzoek in naar de juiste toedracht van deze aanrijding. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden: telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: verdrinking
Donderdag omstreeks 18.50 uur kwam er een melding binnen dat er iemand verdronken zou zijn in het recreatiegebied `De Groene Ster`. Toen de patrouille ter plaatse kwam was het slachtoffer, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, reeds uit het water gehaald en was met bezig met reanimatie. Het bleek dat het slachtoffer was gaan zwemmen. Getuigen zagen toen dat de man onder water verdween en niet meer bovenkwam. Zij zijn hierop direct het water in gegaan. Na enige ogenblikken zoeken werd het slachtoffer gevonden en naar de wal gebracht. Het slachtoffer, werd overgebracht naar het MCL-Zuid en bleek bij aankomst aldaar te zijn overleden. De naam van het slachtoffer kan nog niet worden vrijgegeven.

Noordwolde: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 14.15 uur vond op de kruising Westvierdeparten - Naamen van Eemneslaan een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 19-jarige inwoner van Noordwolde reed met zijn auto over de Wetvierdeparten en verleende op de kruising geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 26-jarige inwoonster van Boijl, die over de Naamen van Eemneslaan reed. De bestuurder uit Noordwolde en twee meisjes, 16 jaar uit Kallenkote en 19 jaar uit Boijl, die bij hem in de auto zaten, werden gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Lemmer: gewond bij duiken
Donderdag omstreeks 21.00 uur vond bij het strand in Lemmer een duikongeval plaats. Een jongen uit Follega, leeftijd nog niet bekend, had een duik genomen in ondiep water (ongeveer 1 meter) en was daarbij met zijn hoofd op de bodem terechtgekomen. Het slachtoffer raakte bewusteloos en werd door omstanders uit het water gehaald. Nadat hij uit het water was gehaald, kwam hij weer bij. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek voor onderzoek.

Gytsjerk: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.30 uur werd op de Rinia van Nautaweg een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Sint Annaparochie, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 860 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.05 uur zag een patrouille een bestuurder van een personenauto rijden over de rotonde van het Vliet met de Franklinstraat. Toen men de bestuurder wilde controleren, ging deze er vandoor. Tijdens de rit doofde de bestuurder de verlichting. De bestuurder werd uiteindelijk op de Timorstraat klemgereden. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 335 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur. Voor het rijden met gedoofde verlichting kreeg hij tevens een bekeuring.

Heerenveen: vechtpartij
Donderdag omstreeks 23.55 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op straat bij een horecagelegenheid aan de Gedempte Molenwijk. Ter plaatse een groep van ongeveer 10 personen aangetroffen, waarvan sommigen volledig door het lint waren. Getracht de gemoederen tot bedaren te brengen, hetgeen pas lukte nadat twee personen waren aangehouden. Een derde persoon wist eerst te ontkomen, doch kon later op de Haskeruitgang worden aangehouden. De aangehouden personen:

- een 19-jarige inwoner van Heerenveen, ter zake het niet voldoen aan een bevel of vordering. De jongeman wilde zich niet verwijderen toen de politie dit hem vroeg.

- een 17-jarige inwoner van Heerenveen, ter zake openlijke geweldpleging - een 29-jarige inwoner van Heerenveen, ter zake belediging van een politieagent. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Wat de precieze toedracht van de vechtpartij is geweest, is nog niet duidelijk. De 17-jarige verdachte is ingesloten, de anderen zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: brand woning
Vrijdag omstreeks 07.15 uur kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Rameaustraat. Het betrof een uitslaande woningbrand. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse. De woning werd bewoond door een moeder met haar twee kinderen (meisje en jongen). Hoe en waar de brand in de woning is ontstaan, is nog niet duidelijk. Het jongentje, 5 jaar, kwam bij de brand om. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272