Dierenbescherming

Dierenbescherming en partners tegen plan om BPRC-apen te verkopen aan dierentuinen
Naar aanleiding van de protesten van onder meer de Dierenbescherming en Proefdiervrij tegen het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, besloot minister Hermans van OC&W onlangs een verbod af te kondigen op proeven met mensapen (chimpansee, gorilla, bonobo en orang-oetan). Dit besluit is op zichzelf positief, maar het voornemen van de minister om een groot aantal chimpansees uit Rijswijk uit te verkopen aan dierentuinen in Europa en China, kan absoluut niet. De kans dat ze dan via de handel in louche dierenparkjes of opnieuw in onderzoek terechtkomen, is zeker aanwezig.
Zeker omdat er een prima alternatief bestaat in de vorm de permanente opvang van alle 105 chimpansees in Spanje via de stichting AAP, is het plan van OC&W onaanvaardbaar. Daarom hebben wij de Tweede Kamer op 3 juli jl. schriftelijk verzocht in te grijpen en minister Hermans om opheldering te vragen over de toekomst van de chimpansees.
Drukjacht: eigenlijk gewoon drijfjacht

05/07/01
Op vrijdag 6 juli bespreekt de Ministerraad het voorstel van staatsecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij om de drijfjacht op wilde zwijnen te verbieden en drukjacht toe te staan. Hoewel zij hiermee tegemoet lijkt te komen aan de wens van de Kamer, wordt de ene wrede manier van jagen (drijfjacht) ingewisseld voor een ander: de drukjacht. Drijfjacht is een verzamelterm voor vormen van jagen waarbij wild wordt opgejaagd in de richting van jagers. De drukjacht is één van de varianten. Hoewel bij een drukjacht minder lawaai wordt gemaakt, is er nog steeds sprake van drijvers die dieren opjagen in de richting van jagers. Tijdens een drijfjacht is van deskundig en gericht afschot geen sprake. Opgejaagde zwijnen rennen met grote snelheid voorbij, wat de kans op gewonde, aangeschoten dieren vergroot. Deze vorm van jagen is voor de Dierenbescherming onacceptabel. Nog net voor de Kamer en het Kabinet met vakantie gaan, probeert de staatssecretaris een compromis te sluiten door alsnog de drukjacht toe te staan. Zodoende wil zij met een woordspelletje een einde maken aan de terechte discussie over de drijfjacht in Nederland.