Artis

Amsterdam, 9 juli 2001

Persbericht

Jonge stierkophaaitjes in Artis te zien

In het Amsterdamse Artis aquarium is de kweek met de stierkophaai gelukt. Navraag bij veel andere aquaria in Europa en Amerika leerde dat bij geen van hen zich de gehele voortplantingscyclus in gevangenschap heeft voltrokken. Artis heeft hier dus een primeur. De eerste vijf jonge haaitjes zijn sinds kort zichtbaar voor het publiek.

Stierkophaaien leven op de zeebodem voor de kust van Californië en Mexico. De haaien eten schelpdieren, krabben, garnalen en andere diertjes die op de bodem scharrelen. Volwassen dieren worden 80 tot 95 cm groot. Zowel de jongen als de volwassen dieren hebben ter bescherming twee stekels op de rug.

Voor de kweek plaatsten de verzorgers een 33 jaar oud mannetje en twee wijfjes (van ± 14 jaar oud) achter de schermen in een groot aquarium. Hier vonden regelmatig paringen plaats, waarna de wijfjes schroefvormige eieren legden. Deze 'reuzenwokkels' zijn 12 cm lang en 5.5 cm breed. Om de ontwikkeling en de tijdsduur van de embryo's te volgen worden de eieren telkens in trays in een ander aquarium geplaatst. De ontwikkeling van leg tot uitkomst duurt 9 maanden bij een watertemperatuur van ± 16°C. De jongen zijn dan al 14 cm lang.

Een aantal jonge dieren wilde aanvankelijk niet eten. Om er zeker van te zijn dat ze deze eerste kritische periode zouden overleven, werden de jongen enige tijd achter de schermen gehouden. Na enige tijd lukte het om de diertjes alsnog aan het eten te krijgen.

De eerste vijf jongen, geboren in 2000, zijn nu zichtbaar voor het publiek. In 2001 zijn er tot nu toe reeds 15 jongen geboren. Deze dieren zitten echter nog achter de schermen om ze zoveel mogelijk aandacht te geven.