Wageningen Universiteit

persbericht Wageningen Universiteit

nr. 050

Wageningse studenten op onderzoeksexpeditie naar Polen en Baltische staten:

Op zoek naar de vitaliteit van het Europese platteland

Een expeditie van acht Wageningse studenten Ontwikkelingsstudies vertrekt maandag 9 juli voor twee weken naar Polen en de drie Baltische staten om een inventarisatie te maken van de vitaliteit van het platteland aldaar. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het project 'Cultural Village of Europe', dat - als tegenhanger van de 'Culturele Hoofdstad van Europa' - beoogt het dorpsleven in Europa onder de aandacht te brengen. De studenten zullen in Polen, Litouwen, Letland en Estland in een geselecteerd dorp een analyse maken van de sociaal-economische staat waarin het dorp verkeert.

Het onderzoek van de Wageningse studenten is met name interessant tegen de achtergrond van de problematiek van de leefbaarheid op het platteland in veel Europese landen en de verwachte toetreding van Oost-Europese landen tot de Europese Unie. Per dorp zullen interviews worden afgenomen met een dorpsvertegenwoordiger en drie mensen die werkzaam zijn in de land- of bosbouw. Hierbij wordt ingegaan op de huidige situatie, de historische context en de verwachtingen ten aanzien van de toekomst. Daarnaast zullen de studenten observeren hoe het gesteld is met de voorzieningen in het dorp. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een onderzoeksverslag en gepresenteerd op het congres dat van 9 tot 11 november wordt gehouden in het Tsjechische plaatsje Bystré, het Culturele Dorp van 2001.

Het project Cultural Village of Europe is van start gegaan toen in 1996 het Deense dorp Tommerup zich, terwijl Kopenhagen Culturele Hoofdstad van Europa was, heeft uitgeroepen tot Cultureel Dorp van Europa. In 1999 heeft het Nederlandse dorp Wijk aan Zee hetzelfde gedaan. Sindsdien wordt jaarlijks een Cultureel Dorp van Europa aangewezen. Het project wil hiermee aandacht vragen voor het dorp als woon- en werkgebied in een samenleving die zich in toenemende mate richt op de stadscultuur. In een dorp voelen bewoners zich veel meer betrokken bij hun omgeving en het gezamenlijk ontwikkelen en onderhouden daarvan.