Rijksuniversiteit Groningen

Congres

Hoe zijn de hersenen in staat om taal te leren en te verwerken

Het congres The Neurological Basis of Language wordt gehouden ter gelegenheid van de afronding van het gelijknamige PIONIER-project. De NWO-subsidie voor dit project was toegekend aan dr. Laurie A. Stowe (Algemene Taalwetenschap, RUG). Enkele onderzoeksresultaten van de PIONIER-onderzoekers zullen worden gepresenteerd op het congres. Het centrale onderwerp is de vraag hoe het menselijk brein in staat is om taal te verwerken. De benadering is interdisciplinair: zowel taalkundigen, psychologen als neurologen geven een overzicht van de laatste stand van hun onderzoek. Met behulp van beeldvormende technieken, zoals MRI- en de PET-scanner, brengen wetenschappers in kaart welke delen van de hersenen een rol spelen in het proces van taalverwerking en wat die rol precies is. Ook het brein van mensen met een taalstoornis, bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding, geeft behalve informatie over wat er mis kan gaan, informatie over hoe taalverwerking normaal functioneert. Een derde belangrijke bon van informatie is de taalontwikkeling bij kinderen. Precieze kennis over hoe de hersenen taal verwerken is niet alleen van puur wetenschappelijk belang, maar kan ook helpen bij het stellen van diagnoses en het ontwikkelen van betere therapieën.

Belangrijke sprekers op het congres zijn:


-Prof.dr. Angela Friederici, Max Planck Institute for Cognitive Neurosciences, Leipzig, Duitsland. Haar lezing is getiteld: Language processing in the brain.


-Dr. Cathy Price, Wellcome Department of Cognitive Neuroscience, University of London, Groot Brittannië, spreekt over: Anatomical and Cognitive Models of Reading: From Dejerine to Functional Imaging.


-Dr. David Plaut, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, VS. Zijn lezing is getiteld: Systematicity, Topography, and Graded Functional Specialization in Semantics


-Dr. Laurie A. Stowe, Rijksuniversiteit Groningen, spreekt over: Understanding Language.

Data

9 t/m 11 juli 2001

Titel

The neurological basis of language. An interdisciplinary conference on aphasiological, computational and neuroimaging approaches

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Onderzoekers van de afdeling Algemene Taalwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen

Informatie

dr. Marco Haverkort, Algemene Taalwetenschap RUG, tel. (050)363 72 82/58 58, e-mail: haverk@let.rug.nl

NB: Dit is de laatste PERSINFORMATIE voor de zomer. Op 28 augustus 2001 verschijnt de eerste PERSINFORMATIE van het nieuwe academisch jaar.