.pbtitle { font-family : Arial, Helvetica, sans-serif; font-size : small; font-weight : bold; background : #FFFFFF; } .pbtekst { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; } .pbid { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; margin : 5; } TD { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : x-small; background : #FAFAFA; margin : 5 ; } .pbpage { background : #FFFFFF; } .pbbar { background : #FF0000; }

[Logo Ministerie van Sociale Zaken en WerkgMinisterie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Bibliotheek Werkgelegenheid en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

9 juli 2001 Nr. 01/134

Afspraken tussen minister Vermeend en de gemeente Utrecht over meer mensen uit de bijstand

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Utrechtse wethouder Spekman hebben vanmiddag afspraken ondertekend die inhouden dat de gemeente Utrecht zich extra gaat inspannen om zoveel mogelijk mensen met een bijstandsuitkering aan werk te helpen of in te schakelen bij maatschappelijke activiteiten. Om deze extra inspanningen onder de naam "De Utrechtse aanpak: Sneller, Meer en Beter" te financieren is voor de gemeente in de periode 2001 tot 2004 22,8 miljoen gulden (10,35 miljoen euro) extra beschikbaar. Alvorens deze afspraken met de gemeente Utrecht te bevestigen heeft minister Vermeend een zogeheten quick scan laten uitvoeren met betrekking tot de uitvoering van de bijstandswet door de gemeente Utrecht. Daaruit is gebleken dat de gemeente wat betreft deze uitvoering de zaken op orde heeft.

De afspraken met Utrecht vloeien voort uit de gezamenlijke intentieverklaring "Een agenda voor de toekomst" van minister Vermeend en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In deze verklaring is onder meer opgenomen dat een aantal steden extra geld krijgt om meer bijstandsgerechtigden sneller aan werk te helpen.

De laatste jaren is in Utrecht het aantal mensen met een bijstandsuitkering gedaald. Binnen de huidige groep bijstandsgerechtigden hebben veel mensen een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent dat deze mensen met zeer intensieve begeleiding aan werk geholpen kunnen worden of actief kunnen worden in maatschappelijke activiteiten zoals vrijwilligerswerk.

Naast de aandacht die Utrecht nu al besteedt aan deze groep kunnen met dit budget vanaf nu tot 2004 5700 reïntegratietrajecten worden aangeboden.
De plannen van de gemeente zullen moeten leiden tot een uitstroompercentage van 25% in 2004 en 40% in 2006.

In de Utrechtse aanpak zal speciale aandacht worden besteed aan allochtonen. Zij zullen minimaal naar evenredigheid meedoen aan de reïntegratie-activiteiten van de gemeente. De uitstroom uit de bijstand van allochtonen zal naar verwachting evenredig zijn. Ook worden projecten gestart of voortgezet die zich op deze groep cliënten richten.

Utrecht zal nog stringenter dan nu al het geval is, sancties toepassen op grond van de Wet boeten en maatregelen en de fraudebestrijding verder opvoeren. Ook zullen er meer opvangplaatsen komen voor kinderen van bijstandsgerechtigden die aan werk zijn geholpen en zal de uitstroom van mensen met een baan op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) worden vergroot.

In de afspraken met de gemeente Utrecht is opgenomen dat ieder jaar wordt bekeken of de doelen zijn gehaald en of deze moeten worden bijgesteld als gevolg van de economische ontwikkeling.



Dit is een gemeenschappelijk persbericht van Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Voor nadere informatie:
Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Utrecht: Mirjam Visser 030-2865912; Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Stijn Terlingen 070-3334064.

Samenvatting