onderwerp
Tweede openstelling RBV

Geachte Voorzitter,

Vrijdag 29 juni jl. heb ik met vertegenwoordigers van de reconstructieprovincies, het Interprovinciaal overlegorgaan (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegd over de openstelling van de tweede tranche van de bedrijfsbeëindigingsregeling. Dit overleg heeft tot de volgende conclusies geleid.

up

Na de zomer wordt de Regeling beëindiging veehouderij (RBV) opnieuw opengesteld. De RBV wordt een maand opengesteld en er is fl. 150 miljoen beschikbaar voor de opkoop van fosfaat in heel Nederland. Met deze regeling wordt een forse vervolgstap gezet in de vermindering van het mestoverschot in Nederland.

Veehouders die hun bedrijf willen beëindigen en waarvan het bedrijf in één van de reconstructieprovincies ligt, kunnen zowel een vergoeding aanvragen voor de opkoop van fosfaat als ook voor de sloop van hun bedrijfsgebouwen. Dit laatste is het zogenoemde 'ruimte-voor-ruimte'-principe. Dat betekent dat de kwaliteit van het landelijk gebied verbeterd wordt, doordat stallen verdwijnen en er hoogwaardige woningen voor in de plaats komen. De 'ruimte-voor-ruimte'-regeling kan per provincie verschillen.

Het precieze moment van openstelling en de hoogte van de vergoedingen voor de fosfaatopkoop moeten nog worden vastgesteld. Of de provincie Overijssel onder de regeling zal vallen is nog onzeker; daar wordt nog overleg over gevoerd. Ook de details moeten nog uitgewerkt worden.

Hoewel nog diverse punten uitgewerkt moeten worden, wil ik u nu reeds, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, informeren over het principe-besluit.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst