Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

GigaPort zoekt aanbieder(s) voor verbindingen tussen SURFnet5 en klantlocaties

Utrecht, 9 juli 2001 - GigaPort is gestart met een openbare aanbesteding voor transmissie tussen het nieuwe SURFnet5-netwerk en 97 klantlocaties. Het gaat hierbij om de realisatie van tien extra aansluitpunten in SURFnet5, die worden gesitueerd bij SURFnet-klanten, en 1 Gigabit per seconde aansluitingen voor 87 overige instellingen.

De transmissie van al deze verbindingen wil GigaPort bij voorkeur gerealiseerd zien in de vorm van managed dark fiber (onbelichte glasvezel) - waarvan SURFnet naar behoefte zelf de snelheden kan opvoeren - of als alternatief managed lambda (een kleur in een glasvezelnetwerk).

SURFnet5 heeft vijftien grote Points of Presence (PoP's) verspreid over heel Nederland - gesitueerd bij elf universiteiten, drie hogescholen en in Hilversum bij het NOB - waarop instellingen kunnen worden aangesloten. Om de afstand van instelling naar aansluitpunt te beperken, wil GigaPort tien extra aansluitpunten in het SURFnet5-netwerk realiseren. Hiermee zal de toegankelijkheid van instellingen tot de backbone worden verbeterd.

Deze extra PoP's worden geplaatst bij negen grote hogescholen en de Open Universiteit in Heerlen en krijgen een aansluiting via de grote PoP's. De tien extra PoP's zijn een uitbreiding op SURFnet5 en zullen uit GigaPort-gelden worden gefinancierd. Naast de tien extra aansluitpunten hebben 87 andere instellingen aangegeven eveneens een snelle verbinding met het SURFnet5-netwerk te willen, op dit moment met een snelheid van 1 Gbit/s.

De Aankondiging voor de Call for Proposal is 6 juli jongstleden naar Luxemburg gestuurd. De publicatie in het Publicatieblad zal naar verwachting over tien dagen volgen. Partijen die geinteresseerd zijn deze service te leveren, kunnen tot 17 september met een aanbieding komen.

GigaPort
GigaPort is een project van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Doelstelling van GigaPort is Nederland een voorsprong te geven in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve Internettechnologie. GigaPort kent twee deelprojecten: GigaPort-Netwerk en GigaPort-Applicaties. Het eerste wordt gerealiseerd door SURFnet, het tweede door het Telematica Instituut. Recent lanceerde GigaPort het nieuwe SURFnet5, dat geldt als het meest geavanceerde onderzoeksnetwerk ter wereld.

SURFnet
SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop meer dan 200 instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe Internetdiensten.

Noot aan de redactie (