Ingezonden persbericht


Persbericht 9 juli 2001

"Walk of Fame"

Mondiale Voetafdruk bij Kleine Aarde

Centrum voor een Duurzame Leefstijl, De Kleine Aarde in Boxtel, startte op 7 juli een tentoonstelling over de Mondiale Voetafdruk met een heuse "Walk of Fame". Daarmee wordt de ruimte bedoeld waarop elk individu beslag legt met onder andere zijn woongedrag, eetgedrag, energieverbruik en vakantiegedrag. De hoeveelheid thee die iemand drinkt wordt bijvoorbeeld omgerekend in ruimte op een theeplantage.

Samen met het Van Hall Instituut te Leeuwarden zette de Kleine Aarde de campagne voor de Mondiale Voetafdruk op. Ook ontwikkelden zij een Quick Scan: een test waarmee mensen snel hun eigen Mondiale Voetafdruk kunnen berekenen.

De Kleine Aarde heeft honderden Nederlanders, onder wie leden van de Tweede Kamer, "bekende Nederlanders, medewerkers van collega-organisaties en haar eigen donateurs gevraagd aan de campagne deel te nemen. Van 25 uitverkorenen zijn op 7 juli de letterlijke voetafdrukken vereeuwigd. Ze zijn vanaf deze zomer in een artistieke glazen vorm gegoten, samen met de berekening van hun Mondiale Voetafdruk te zien in de Walk of Fame als onderdeel van een tentoonstelling op de Kleine Aarde.

De Leeuwarder Hans Jurgens Redczus is de vertegenwoordiger vanuit Friesland. Zijn bijdragen als Eco Project-ontwikkelaar rond om duurzaamheid algemeen en in het bijzonder zijn bijdragen als promotor aan het Van Hall Instituut tijdens de ontwikkeling van de digitale meetmethode waarmee de voetafdruk gemeten kan worden werden zodoende transparant vastgelegd.

Wouter van Dieren (lid Club van Rome) gaf tijdens zijn openingstoespraak prijs dat zijn persoonlijke voetafdruk erg groot zou zijn als zijn ruim 3000 vliegreizen tellende bezoeken meegerekend zouden worden. De vele reizen die zijn werkzaamheden wereldweit verklaren tellen wel mee op de voetafdruk van zijn Instituut. Zo vond hij dat diverse organisaties en bedrijven ook vereeuwigd moeten worden met hun "dinosaurusgrootte" afdrukken. Wouter van Dieren kon zich voorstellen dat in de toekomst hij aan het loket van de vliegtuigmaatschappij of bij een willekeurige winkel het overschrijden van een vastgesteld limit direct als mondiale belasting moet betalen. Zijn voorkeur ging ernaar uit dat dan ook direct de allerarmsten die een zeer kleine voetafdruk hebben deze gelden ontvangen.

Tijdens het bezoek aan de Kleine Aarde kunnen alle bezoekers hun voetafdruk berekenen en vergelijken met die van andere wereldburgers. Uiteraard is er ook informatie voorhanden over hoe je je Voetafdruk kunt verkleinen: de expositie maakt duidelijk waarom dat zo hard nodig is. Er is ook een 3 talige website: www.animalfreedom.org/paginas/opinie/metenisweten.html waarop men kan reageren.

De Kleine Aarde organiseert Walk of Fame samen met de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO), die op 7 juli de wedstrijd Foot Fight in Boxtel is gestart. De campagne Walk of Fame is mogelijk dank zij steun van het ministerie van Vrom en de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO).