Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Legion of Merit

Legion of Merit voor scheidende Commandant der Zeemacht in het Caraibisch Gebied

09-07-2001

Tijdens de commando-overdracht op 4 juli jongstleden heeft de scheidende commandant der zeemacht in het Caraibisch Gebied, Brigade-generaal W.A.J. Prins, de Commander Legion of Merit gekregen. Het is de hoogste Amerikaanse onderscheiding die een buitenlander kan ontvangen. Hij kreeg deze onderscheiding, namens de Verenigde Staten uitgereikt door de Commander in Chief United States Southern Command, General P. Pace.

Generaal Prins kreeg deze onderscheiding voor de samenwerking met de Amerikanen in de Caraibische Regio. Niet alleen wist hij in zijn drie jarige bevelsperiode 26.000 kilo drugs te onderscheppen als ondercommandant van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Inter Agency Task Force East en Commandant Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba, ook de rol bij de totstandkoming van de Amerikaanse Forward Operating Locations werd genoemd als reden voor het toekennen van de onderscheiding.

De Legion of Merit wordt door de Verenigde Staten uitgereikt aan buitenlanders die zich uitermate verdienstelijk hebben gemaakt. De Commander Legion of Merit wordt normaal alleen uitgereikt aan militairen op het niveau van Chef Defensiestaf in de Verenigde Staten. Vanwege de inzet van Generaal Prins over de afgelopen jaren werd hier een uitzondering op gemaakt en eenmalig uitgereikt aan een brigade-generaal.