CDA

Eurlings: posities bewindslieden op het spel door belemmeren onderzoek naar UMTS-frequentieveiling

Volgens Tweede Kamerlid Camiel Eurlings staan de posities van staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) en Gerrit Zalm (Financiën) op het spel nu uit onderzoek van onder meer Arie Ros van de Erasmus Universiteit te Rotterdam blijkt dat het onderzoek naar de veiling van de modernste mobiele-telefonie-frequenties, de UMTS-frequentieveiling, hebben belemmerd. Dit meldt Het Parool van maandag 9 juli.

De Tweede Kamer heeft het Onderzoekscentrum voor Financieel Economisch Beleid van de Erasmus Universiteit opdracht gegeven voor een onderzoek, vanwege kritiek op de veiling. De veiling leverde veel minder op dan werd verwacht.

Een moeizaam proces
Ros hekelde maandagmorgen in het Radio 1-journaal de slechte medewerking van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Financiën. Bij de eerste kennismaking met de ambtenaren leek alles koek en ei, aldus Ros. "Het ging gemakkelijker dan wij dachten. Je komt toch op bezoek bij een departement dat je gaat onderzoek. We kregen juist tips en men vertelde dat we het archief in zouden kunnen en afspraken konden maken met ambtenaren."

Een dag later kregen de onderzoeker echter te horen dat het kabinet zich over de zaak zou buigen. Van de bereidwillige houding was toen niets meer over.

Nadat er een regeling was getroffen tussen Kamer en kabinet over het ter beschikking stellen van informatie verliep, verliep het nog niet veel eenvoudiger.

Ros: "Vertrouwelijke stukken van de ministeries konden we alleen inzien in het gebouw van de Tweede Kamer. Daar moesten onze mensen heen, ze mochten het gebouw niet uit, mochten de stukken wel overtikken, maar niet kopiëren. Toen bleek dat de manier waarop de stukken werden opgeleverd, ook niet geweldi was. De nummers stonden er niet op, ze lagen op een andere volgorde dan de inhoudsopgave aangaf. Het was gewoon een moeizaam proces."

Kamer wil na reces opheldering door betrokken bewindslieden Het onderzoek is door de late overdracht van informatie vertraagd. De Tweede Kamer is al enige tijd op de hoogte van de problemen. Na het reces willen de fracties in een debat opheldering van de betrokken VVD-bewindslieden Monique de Vries en Gerrit Zalm.