Politiebericht Friesland: Friesland 9-07-2001
Politieberichten van 8/7 (13.00 uur) t/m 9/7 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Merelstraat. Vermoedelijk is men binnen gekomen via `hengelen`. De voordeur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werden twee mobiele telefoons, een bankpasje en een acculader weggenomen. Tevens werden de autosleutels van een personenauto meegenomen. De personenauto, een Volvo V40, 1.8, kleur zwart, voorzien van het kenteken TT-GV-30, die voor de woning stond, werd ook gestolen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Sneek: vernieling ruit
Zondag omstreeks 01.55 uur werd bij een antiekwinkel aan de Lemmerweg een ruit, van 3 x 2.5 meter, vernield. In de ruit ontstond een groot gat. Uit de etalage werd een koperen bloemvaas, met een waarde van f 300.-, weggenomen. De eigenaar, die boven de winkel sliep, hoorde een harde klap, doch bij een eerste onderzoek zag hij de vernieling niet. In de loop van de morgen ontdekte hij de vernieling. De eigenaar, een 62-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Nij Beets: inbraak woning
Zondag tussen 13.45 en 15.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Domela Nieuwenhuisweg. Het slot in de achterdeur werd vernield. In de woning werden een aantal kasten en laden doorzocht. Een paar honderd gulden werd weggenomen. De eigenaar, een 84-jarige inwoner van Nij Beets, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 17.25 uur zag een patrouille op het Zwitserswaltje dat een vrouw iets wegstopte onder de buddyseat van haar scooter. De vrouw, een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd hierop gecontroleerd. Onder de buddyseat werd een tasje aangetroffen met daarin 12 bolletjes heroïne en 17 bolletjes cocaïne alsmede een paar honderd gulden. De vrouw aangehouden ter zake dealen. De verdachte overgebracht naar het bureau. Het geld, de cocaïne en heroïne werd in beslag genomen. De verdachte werd na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Sumar: overval
Zondag tussen 15.00 en 15.30 uur werden twee oude mensen, een broer en zus, op hun boerderij aan de Lansbuorren, overvallen door 4 verdachten. De man is 86 jaar en niet meer zo snel ter been. De vrouw is 80 jaar en aan haar rolstoel gekluisterd. Omstreeks 15.00 uur ziet de man een auto met buitenland kenteken op het erf stoppen. Er stappen twee mannen en twee vrouwen uit. Volgens de aangever `zigeuner types`. De man vertrouwde de zaak niet en deed de deur op slot. Zijn zuster zat buiten in de rolstoel. De verdachten passeerden de vrouw in de rolstoel. De staldeur werd door de verdachten ingetrapt. In de woonkamer werd de aangever bij de keel gepakt en vervolgens op de grond gegooid en ging één van de mannen boven op hem zitten. De andere drie verdachten doorzochten daarna de woning. Na geruime tijd verdwenen de verdachten. Zij zijn weggereden, nadat ze de auto op het erf hadden gekeerd. Door een getuige is gezien dat de personenauto is weggereden in de richting Eastermar. Op de weg heeft de bestuurder enkele voor hem rijdende personenauto`s op gevaarlijke wijze en met hoge snelheid ingehaald. Uit de woning werd een portemonnee met daarin een paar honderd gulden weggenomen. De man heeft aangifte gedaan. De politie vraagt getuigen om zich te melden: telefoon 0900 8844.

Wommels: keukenbrand
Zondag omstreeks 19.40 uur vloog op de Freuleleane een frituurpan in brand. De wasemkap was ook niet tegen de hitte bestand. De brandweer was inmiddels gewaarschuwd en deze heeft het vuur geblust. De bewoner, leeftijd niet bekend, liep geen letsel op. De schade bleef beperkt tot de keuken.

Bornwird: inbraak woning
Zondag tussen 16.30 en 18.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Parallelwei. Men kwam de woning binnen via een openstaand uitzetraampje. Uit de woning werden een radio/cd-speler, een portemonnee met daarin ongeveer f 100.-, en een bankpasje, weggenomen. De bewoonster, een 76-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Joure: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 17.40 uur vond op de Rijksweg A7 voor het verkeersplein Joure, komende uit de richting Heerenveen, een aanrijding plaats waarbij drie personenauto`s waren betrokken. Het betrof hier een kop/staart aanrijding. Een 33-jarige inwoonster van Amsterdam reed met haar auto op de personenauto die voor haar reed. Deze auto werd bestuurd door een 64-jarige inwoner van Terband. Deze bestuurder reed daarop met zijn auto tegen de auto van een 71-jarige inwoonster van Ilpendam. De bestuurder uit Terband werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De drie personenauto`s werden weggesleept.

Dearsum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 19.50 uur vond op de kruising Snitserdyk Froonackerdyk een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 33-jarige inwoonster van Wommels kwam met haar auto uit de richting Poppenwier en gaf op de kruising geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 39-jarige inwoonster van Woudsend, die over de Snitserdyk, deze kruising naderde. De auto van de vrouw uit Woudsend sloeg over de kop en kwam tegen een verkeerspaal tot stilstand. De vrouw werd met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide voertuigen werden zwaar beschadigd.

Leeuwarden: brand dierenboetiek
Zondag omstreeks 21.25 uur brak brand uit bij een dierenboetiek aan de Schrans. Door een getuige werd de brand gemeld. De brandweer was reeds aan het blussen. Een man, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, was de winkel binnengegaan, om een aantal dieren te redden. Hij heeft vijf valkparkieten naar buiten gebracht en is toen nogmaals het pand binnengegaan. De brandweer heeft de man uit het pand gehaald en hij is overgebracht naar het MCL-Zuid. De man had teveel rook binnen gekregen. Een aantal dieren had volgens de eigenaar, een 60-jarige inwoner van Leeuwarden, de brand niet overleefd. De dieren, die de brand hadden overleefd, zijn door de dierenambulance meegenomen en bij hen ondergebracht. De panden naast de dierenboetiek liepen waterschade op. Gedurende de bluswerkzaamheden werd het verkeer op de Schrans omgeleid. De brandweer is tot 02.10 uur bezig geweest met nablussen. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 00.45 uur werd op de James Wattstraat een bestuurder van een vrachtauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Easterwierrum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 825 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Maandag omstreeks 01.25 uur werd op de Gonggrijpstraat een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 33-jarige inwoonster van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 545 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 01.30 uur werd op het Zaailand een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 275 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Harlingen: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 23.45 uur vond op de Heiligeweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bromfiets botste door nog onverklaarbare oorzaak tegen een aldaar geparkeerde auto aan. De bromfietsbestuurder, een 31-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben en raakte bovendien gewond aan zijn rechter onderarm. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. In het ziekenhuis is van de man een bloedproef genomen. De man kon na behandeling weer naar huis.

Burgum: inbraak auto`s
Het afgelopen weekend is ingebroken in vier vrachtwagens, die stonden geparkeerd op een bedrijfsterrein aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. De zijruiten van de vrachtwagens werden vernield. Uit de vrachtwagens werden de autoradio`s weggenomen. In de loop van deze week zal het bedrijf aangifte komen doen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272