Rijksuniversiteit Groningen

09 jul 2001

Nummer 100 9 juli 2001

Wijnberg hoogleraar Industriële economie en organisatie Noot voor de pers

Berghout hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde

Egon Berghout (Eindhoven, 1962) is benoemd tot hoogleraar Bestuurlijke Informatiekunde binnen de faculteit der Economische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een nevenbenoeming bij de Faculteit Bedrijfskunde. Berghout studeerde economie in Tilburg en promoveerde in 1997 aan de TU Delft op het proefschrift Evaluation of Information Systems Proposals: Design of Decision Support Method.

Berghout werkte voorheen als hoofddocent aan de TU Delft binnen de faculteit Informatietechnologie & Systeem. Hij is een specialist op het terrein van effectiviteit en efficiëntie van informatiesystemen. Naast hoogleraar is Berghout voorzitter van de European Conference on IT evaluation en is hij academic visitor bij de London School of Economics en examinor bij de City University Business School of London. Verder is hij editor voor het Electronic Journal of Information Systems Evaluation en principal associate bij het adviesbureau M&I/Partners in Amersfoort. Het onderzoek van Berghout zal binnen de onderzoeksschool SOM plaatsvinden en richt zich voornamelijk op hoe bedrijven de effectiviteit en efficiëntie van informatietechnologie kunnen vergroten. Binnen de vakgroep Financiering, Beleggingen en Accounting zal Berghout zich naast het geven van onderwijs bezighouden met het opzetten van een nieuwe Mastersopleiding Information Management in samenwerking met de faculteit Bedrijfskunde.

Noot voor de pers

Nadere informatie: prof.dr. E.W. Berghout, telefoon (050)363 37 21 (werk), e-mail: e.w.berghout@eco.rug.nl

Wijnberg hoogleraar Industriële economie en organisatie

Nachoem Wijnberg (Amsterdam, 1961) is benoemd tot hoogleraar Industriële economie en organisatie aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Wijnberg studeerde rechten en economie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1990 aan de Rotterdam School of Management op het proefschrift Innovation, Competition and Small Enterprises. Wijnberg werkte voorheen als universitair docent aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Amsterdam en als universitair hoofddocent aan de Rotterdam School of Management / Faculteit Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit.

Hij is een specialist op terreinen als mededingingsanalyse, horizontale en verticale relaties tussen bedrijven, management van innovatie, culturele industrieën. Naast zijn functie als hoogleraar is Wijnberg als gastonderzoeker verbonden aan de City University Business School in Londen. Het onderzoek van Wijnberg zal binnen de onderzoekschool Systemen, Organisatie en Management (SOM) plaatsvinden en richt zich voornamelijk op de interactie tussen organisaties en hun omgeving. Binnen het cluster Strategie en Omgeving zal Wijnberg zich naast het geven van onderwijs bezighouden met het verder uitbouwen en profileren van het wetenschappelijk onderzoek binnen de faculteit. Naast het wetenschappelijke werk publiceert Wijnberg ook dichtbundels en romans.

Noot voor de pers

Nadere informatie: prof.mr.dr. N.M. Wijnberg, tel. (050)363 38 52 (werk), e-mail: n.m.wijnberg@bdk.rug.nl