Politie Amsterdam-Amstelland

Botsing personenauto taxi
9-7-2001. In de nacht van zaterdag op zondag zijn op de Hoofdweg een personenauto en een taxi met elkaar in botsing gekomen. De schade was aanzienlijk. De bestuurder van de personenauto en de passagier van de taxi gingen voor een medische controle per ambulance naar een ziekenhuis. Beiden hadden nekklachten.

Taxis van de weg
9-7-2001. Het Ondersteunings Team Binnenstad (OTB) heeft zaterdagavond in samenwerking met de Rijksverkeersinspectie (RVI) negen taxis in beslag genomen. Dit gebeurde in het kader van een in de binnenstad gehouden taxicontrole waar ook de Belastingdienst aan deelnam. Bij de in beslag genomen taxis ontbraken de vergunningen op grond van de wet Personenvervoer. Eén van de negen taxis was bovendien niet verzekerd. Twee andere taxichauffeurs gingen op de bon in verband met problemen rond de werkmappen. Deze taxis hoefden niet aan de ketting. De betrokken taxiondernemingen lieten nieuwe chauffeurs het werk overnemen. Tijdens de actie is in totaal 35 keer proces-verbaal opgemaakt. Niet alleen voor de overtredingen die tot inbeslagname leidden, maar ook voor het niet kunnen tonen van rij- en kentekenbewijzen, problemen rond taxameters en technische gebreken. De actie startte zaterdagavond rond 18.00 uur en duurde tot 23.30 uur. Achtereenvolgens werden controleposten ingericht op de Marnixstraat, op het Leidse- en Rembrandtplein en op de Dam. In totaal zijn 77 taxis gecontroleerd. Een kleine 12% is dus van de weg gehaald. De Belastingdienst (afdeling Ondernemingen) maakte notities voor latere bedrijfscontroles. De politie zette 11, de Rijksverkeersinspectie 4 en de Belastingdienst eveneens 4 personeelsleden in. Verkeersacties en -controles
9-7-2001. De politie van Duivendrecht deelde zondagmiddag op de Rozenburglaan tijdens een korte verkeersactie vijf bonnen uit. Het ging om bestuurders die zonder rij- of bromfietscertificaat reden, niet waren verzekerd of waarvan de APK-keuring was verlopen.

Groenelaan
Op de Groenelaan in Amstelveen zette de politie zondag 13 hardrijders op de bon. De hoogste score was 84 kilometer per uur. Betrokkenen krijgen binnenkort een acceptgirokaart in de brievenbus.

A10-West
De Verkeerspolitie hield zondagavond een snelheidscontrole op de A10-West. De agenten zetten 19 hardrijders op de bon. De hoogste score was 103 kilometer per uur. Deze bestuurder reed 33 kilometer te hard.

Koningslaan
Op de Koningslaan hield de politie vrijdag een gordelcontrole. In anderhalf uur tijd stonden er 51 automobilisten op de bon. Zij zijn direct staande gehouden. De overtreders krijgen binnenkort een acceptgirokaart met een boete van 90 gulden.

Haarlemmerweg
Op de Haarlemmerweg ter hoogte van Geuzenveld zijn zaterdagmiddag 69 hardrijders op de bon gezet. De hoogste score was 128 kilometer per uur. Deze bestuurder reed 58 kilometer te hard.


1e Constantijn Huygensstraat
Vrijdag zijn bij een verkeerscontrole op de 1e Constantijn Huygensstraat 47 bonnen uitgedeeld. Het ging om automobilisten en/of hun passagiers die geen autogordel droegen.

De Kwakel
Bij een gordelcontrole in De Kwakel kregen vrijdag acht personen een proces-verbaal. Op de Drechtdijk deelden agenten 26 bonnen uit aan bestuurders die zich niets aantrokken van de geslotenverklaring en gewoon doorreden. Ze krijgen een acceptgirokaart van 120 gulden thuisgestuurd. Twee hardrijders moesten er ook aan geloven. Ook is proces-verbaal opgemaakt tegen een automobilist die illegaal op een zogenaamd handelaarskenteken reed.

Amstelveen
Op de Hammerskjoldsingel in Amstelveen zijn vrijdag tijdens de avondspits tien hardrijders op de bon gezet. De hoogste score was 93 kilometer per uur.
Man op motorkap
9-7-2001. Vrijdag is op de Overschiestraat een 22-jarige automobilist aangehouden. Hij reed een man aan die hem probeerde te beletten weg te rijden na een parkeerschade-aanrijding. De man belandde op de motorkap en reed een eindje mee. Het slachtoffer klaagde later over pijn in zijn benen. De auto die de aanrijding veroorzaakte was niet verzekerd en het kenteken was buiten gebruik gesteld. De verdachte is na verhoor heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op. Kind aangereden
9-7-2001. Vrijdagavond is in de Aalbersestraat een 8-jarig jongetje gewond geraakt. Hij stak de straat over en ging eerst tussen een glasbak een geparkeerde auto door. Een passerende auto raakte hem met de buitenspiegel. Het jongetje liep vermoedelijk een hersenschudding op en is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Voetganger aangereden
9-7-2001. In de nacht van zondag op maandag is op de Nieuwezijds Voorburgwal een Engelse toerist aangereden. Hij werd aangereden door een 33-jarige automobilist toen hij bij de Nieuwezijds Kolk van de tramhalte de rijbaan overstak. Politiepersoneel van de Vliegende Brigade was snel ter plaatse en nam de eerste maatregelen. Het slachtoffer is per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Hij had een gebroken duim, een gekneusde enkel en een hoofdwond. Waarschijnlijk wordt hij in Engeland verder behandeld.

Niet uit de brand
9-7-2001. Een 23-jarige man wiens auto vrijdagmiddag in brand vloog in de buurt van de Zeeburgertunnel was na blussing door de brandweer nog niet uit de brand. Hij stond vijf keer in het Opsporingsregister en moest ruim 1000 gulden aan boetes betalen. De bestuurder had de auto van zijn vader geleend en bleek geen rijbewijs te hebben. De politie gaf hem een proces-verbaal en liet hem de boetes betalen.



Bromfietser over de kop
9-7-2001. Vannacht rond halfvijf is in de J.M. Coenenstraat een 25-jarige bromfietser over de kop geslagen. De straat is afgesloten in verband met wegwerkzaamheden. De bromfietser reed toch door en sloeg over de kop op de opengebroken trambaan. Hij werd met een gebroken elleboog naar een ziekenhuis overgebracht.



Gewond bij arrestatie
9-7-2001. In de Javastraat zijn zondagavond twee broers van 48 en 40 jaar aangehouden die met de politie op de vuist gingen. Aanleiding was de arrestatie van de oudste broer. Hij was bij een aanrijding betrokken en had gedronken. Hij wilde aanvankelijk niet mee naar het politiebureau en kreeg hulp van zijn broer. Beiden zijn overmeesterd. Een van de broers gaf één van de agenten een elleboogstoot in zijn gezicht. De politieman is in een ziekenhuis behandeld en zit inmiddels thuis met een hersenschudding. Beide broers zitten nog vast.



Auto rijdt in op file
9-7-2001. Een invoegende automobilist (42) is vrijdagmiddag op de A4 ter hoogte van de Ringvaart op een in de file staande Volvo gereden. Er raakte ook nog een busje bij het ongeval betrokken. De invoegende automobilist is naar een ziekenhuis overgebracht en bleek een verbrijzelde elleboog te hebben.