Ingezonden persbericht


E-learning GOC helpt LDC bij inhaalslag opleiden
Zelfstandig leren met behulp van interactieve cd-roms en een e-mailverbinding met de docent. In een productieluwe omgeving maar wel met een voortdurende koppeling van lesstof en praktijk. Dat waren de meest kenmerkende elementen van de e-learningopleiding die het GOC de afgelopen maanden verzorgde voor de Limburgse Dagbladen Combinatie (LDC). Afgelopen dinsdag, 26 juni, reikte GOC-directeur Henk van der Eem de certificaten uit aan de zeven deelnemers. Allen tevreden. Niet in het minst werkgever LDC en opleider GOC.

De keus voor een E-learningtraject in plaats van een meer traditionele training werd voornamelijk bepaald door de afstand Limburg-Veenendaal. Moderne technieken maken dat heen en weer reizen tegenwoordig overbodig. Het GOC maakte een training op maat voor de LDC. Aan de orde kwamen QuarkXpress, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, en digitale verwerking en digitaal verkeer van materiaal. Daarbij werden interactieve cd-roms gebruikt aangevuld met speciaal voor en met LDC ontwikkeld cursusmateriaal. De cd-roms ontwikkelde het GOC de afgelopen jaren, samen met een aantal Europese partners, in het kader van het zogenoemde Printegratorproject. Gebruikers kunnen daarmee volledig zelfstandig en in eigen tempo werken aan hun studie. Dat biedt ook het voordeel dat deelnemers met een verschillend 'instapniveau' tegelijkertijd aan de training kunnen beginnen. Een systeem van toetsvragen, die aan het GOC moeten worden gestuurd, waarborgt kwaliteit en continuïteit. Tijdens het E-learningtraject hadden de deelnemers veelvuldig e-mailcontact met de docent. Eens in de week kwam de docent naar Maastricht voor klassikale les en persoonlijke begeleiding.

Leren in productieluwe omgeving
De Limburgse Dagbladen Combinatie had een inhaalslag te maken. Het bedrijf, verantwoordelijk voor de verkoop en vervaardiging van advertentiepagina's van zowel het Limburgs Dagblad als Dagblad De Limburger, heeft een personeelsbezetting met een gemiddelde leeftijd boven de 40 jaar. Veel van de medewerkers hebben in hun werk dus al diverse digitaliseringsslagen in het grafisch productieproces meegemaakt. Daarnaast heeft LDC gekozen voor advertentievervaardiging dicht bij de advertentiemarkt, in regionale advertentieteams. Deze werkwijze stelt hoge eisen aan de multifunctionaliteit van grafisch medewerkers. Op het gebied van opleiding moest daarom het nodige worden ingehaald. Er werd gekozen voor een fundamentele aanpak. Zeven medewerkers werden voor een periode van vijf maanden uit de productie gehaald en in een productieluwe omgeving geplaatst. LDC kent vier locaties waar advertenties worden verkocht én vervaardigd: Maastricht, Roermond, Sittard en Venlo. De cursisten werden ondergebracht in een eigen ruimte in Maastricht en konden daar tweederde van hun werktijd besteden aan de opleiding. De overige tijd werkten zij mee in de productie van het commercieel bedrijf aldaar. Dat had verschillende voordelen: de medewerkers konden het geleerde direct in praktijk brengen, ze raakten niet vervreemd van de productieomgeving en het bedrijf hoefde niet helemaal van hun diensten verstoken te blijven.

Niveau aanzienlijk verbeterd
LDC was, ondanks een paar kleine kinderziekten aan het begin van het traject, zeer te spreken over e-learning via het GOC. De zelfstandige manier van werken in combinatie met een vrijwel permanente begeleiding door de docent zijn goed bevallen. En de voortgangsbewaking, in de vorm van toetsen die op vaste tijden aan de GOC-docent moesten worden gestuurd, was geen dreigende maar wel een goede stok achter de deur. Het niveau van de deelnemers is aanzienlijk verbeterd en de verwachting is dat de medewerkers nu goed toegerust terugkunnen naar hun eigen productieomgeving. Daarbij hoopt het LDC-management dat de collega's kunnen meeprofiteren van de opgedane kennis. Opvallend was dat de cursisten niet alleen gemotiveerd begonnen aan de opleiding maar er evenzo gemotiveerd weer uitkwamen. LDC overweegt nu om in een vergelijkbare opzet en samen met het GOC ook andere medewerkers een training aan te bieden.

Toekomstmogelijkheden
De zeven deelnemers ontvingen dinsdag 26 juni jl. in een feestelijke ambiance hun certificaat. LDC-directeur Robert Holterman feliciteerde zijn mensen en stond nog even stil bij de aanleiding van de cursus en het belang dat LDC hecht aan opleiding. Met het

e-learningtraject heeft LDC een eerste inhaalslag gemaakt in het opleiden van haar medewerkers. Vervolgens was het de beurt aan de directeur van GOC,

Henk van der Eem. Hij gaf aan dat ook zijn organisatie gebaat was bij het slagen van deze opleiding. E-learning is nog nieuw en de opleiding bij LDC heeft laten zien dat het belangrijke mogelijkheden voor de toekomst biedt. De zeven deelnemers gingen naar huis met bloemen, twee aardige attenties van LDC en GOC en hun certificaat als bewijs dat zij deze eerste e-learningopleiding succesvol hebben doorlopen.



Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht