Erasmus Universiteit Rotterdam

9 juli 2001

Alleen de winters worden warmer in Nederland

Sinds 1706 zijn de temperaturen in Nederland in december, januari en maart gestegen met respectievelijk 0.69, 0.38 en 0.28 graden per 100 jaren. Alle andere maanden laten geen temperatuursveranderingen zien, behalve september, waarin de temperatuur zelfs is gedaald met 0.19 graden per eeuw. Kortom, alleen de winters zijn warmer geworden in Nederland. Dat zijn de onverwachte en interessante resultaten van een onderzoek van Philip Hans Franses (EUR) en Tim Vogelsang (Cornell University, VS) waarin met nieuwe statistische technieken trends met elkaar worden vergeleken.

De meeste wetenschappers en politici zijn er nu wel van overtuigd dat de temperaturen op aarde stijgen. Veel studies naar dit fenomeen zijn gebaseerd op jaarlijkse gegevens, en vaak wordt bestudeerd of de trend in die gegevens positief en significant is. Interessant genoeg is er nog nooit aandacht geweest voor de vraag of een eventuele trend gelijkmatig over de seizoenen verdeeld is. Een eenvoudige oorzaak hiervoor is dat er tot voor kort geen betrouwbare statistische technieken voorhanden waren waarmee deze vraag kon worden beantwoord.

Die technieken zijn er sinds kort wel. In een recent rapport, met de titel Testing for Common Deterministic Trend Slopes, komen nieuwe en betrouwbare methoden voor, die het mogelijk maken trends in verschillende verschijnselen met elkaar te vergelijken. De onderzoekers, Philip Hans Franses, hoogleraar bij de capaciteitsgroep Econometrie & Besliskunde van de Faculteit der Economische Wetenschappen van de EUR, en Tim Vogelsang , verbonden aan de Cornell University in de Verenigde Staten, hebben deze toegepast op maandelijkse temperaturen in Nederland, gemeten vanaf 1706 door het KNMI.

Franses en Vogelsang suggereren dat hun bevindingen consequenties zullen hebben voor theoretische inzichten in klimaatveranderingen en ook voor praktisch milieubeleid.

Noot voor de pers

Voor meer informatie
Prof. dr. Ph.H. Franses, tel (010) 408 1273; e-mail franses@few.eur.nl

Vogelsang, T.J. and Ph.H. Franses (2001), Testing for Common Deterministic Trend Slopes, Econometric Institute Report 2001-16, Erasmus University Rotterdam.

Het onderzoek (2001-16) is in te zien op
www.few.eur.nl/few/research/pubs/ei/2001/reports.htm