Gemeente Leiden

Multifunctioneel Sportcentrum De Zijl komt eraan

Ga je mee naar de waterkreek?

Zeventigduizend meer bezoekers. Dat is wat de gemeente heeft berekend, als een gedeelte van het buitenbad van zwembad De Zijl wordt overkapt. 'Twaalf maanden plezier in een recreatiebad, in plaats van een bad dat slechts vier maanden open is.'

CULTUUR EN EDUCATIE - Karel Caron van Sportbedrijf Leiden is trots en gelukkig dat de gemeenteraad de overkapping van het buitenbad, kosten 11,6 miljoen, heeft goedgekeurd.
Het was een harde dobber. De eerste plannen voor een verbouwing van zwembad De Zijl aan de Paramaribostraat in wijkdeel De Kooi dateren al van zo'n vier jaar geleden. Caron: 'Sinds de bouw van het nieuwe recreatiebad bij De Does in 1989 is alleen al De Zijl twintigduizend bezoekers op jaarbasis kwijtgeraakt. Ook merkten we dat de renovatie van Het Poelmeer in Oegstgeest klanten kostte.' Leiden heeft behoefte aan een eigen, modern, overdekt recreatiebad. 'Tja wat heb je nu? Een 25-meter bad en een instructiebad. En buiten een diep bad van 25 meter, een ondiep bad en een peuterbad. Terwijl de recreant roept om een zwembad waar hij lekker kan spelen. Glijbanen af, even in het bubbelende ondiepe. Dat is wat de jeugd wil.'

Druk
Sinds Leiden het schoolzwemmen afschafte, vijf jaar geleden, hebben de zwembaden vooral drukke programma's na schooltijd. Overdag is er dus volop tijd en ruimte voor aquarobics, zwangerschapszwemmen of ouder-kindzwemmen. Maar na school en 's avonds is er slechts beperkte ruimte in het baantje water.

Costa del Zijl
Het nieuwe 'Costa del Zijl', zoals het zwembad in Leiden-Noord ook wel wordt genoemd, krijgt een recreatief bad met een dicht dak. De zijwanden worden schuifpuien, zodat het bad ook in het buitenseizoen van mei tot september meedraait. 'Lekker liggen op het grasveld en spelen in het grote bad', noemt Karel Caron het. Het grote bassin wordt opgedeeld in een gedeelte voor banenzwemmen, met beweegbare bodem, en een ondiep gedeelte met bubbelbad en waterkreek, 'een boog waar het water doorheen stroomt, zodat jezelf mee stroomt', en natuurlijk de nieuwe glijbaan. De glijbaan van het huidige buitenbad is te oud om 'mee te nemen' naar het nieuwe bad. 'Bovendien', meldt Caron, 'komt de roetsjbaan straks in totaal ondiep water uit, zodat ook kinderen die nog niet zwemmen er vanaf kunnen.' In het nieuwe bad komt ook nog een heel ondiep gedeelte voor de kleintjes.

GSB-geld
Waar haalt Leiden ineens bijna twaalf miljoen gulden vandaan? Hoest de gemeente dat bedrag zomaar op? 'Nee, zo eenvoudig ging dat niet. We kwamen tot voor kort nog een miljoen gulden tekort', aldus Caron. Het eerste krediet voor de overkapping kwam uit het collegeprogramma 1998-2002 'Op koers naar 2002'. Met zeven miljoen gulden moest het lukken. Ontwerpplannen werden gemaakt en aangepast en uiteindelijk bleek het geheel ruim drie miljoen duurder uit te komen. Dat had onder meer te maken met de strengere eisen van de Wet Hygiëne en Veiligheid Zwembaden, de WHVZ. Het aanvangskrediet werd aangevuld uit andere middelen, maar bleek uiteindelijk nog niet toereikend. Volgens Karel Caron zijn met name de bouwkosten de afgelopen jaren enorm gestegen. 'Komt erop neer dat we tot voor kort nog steeds een miljoen gulden tekort kwamen om de overkapping te realiseren. Door inspanningen van wethouder Pechtold van Sport én Grotestedenbeleid is aanvullende financiering gevonden bij het Grotestedenbeleid, in het Wijkontwikkelingsplan Noord.' De verbetering van het zwembad zal ook een extra impuls geven aan de verdere ontwikkeling van de wijk.

September 2002
Volgens de plannen van de gemeente zal de bouw van het nieuwe recreatiebad al snel van start gaan. 'We willen direct na het zomerseizoen, dus al in september aan de slag. Hopen dat dan alle vereiste vergunningen er liggen, dan kan de bouwer beginnen.' Tijdens de werkzaamheden blijven de andere baden gewoon open. De prognose is een bouwtijd van een jaar, zodat vanaf september 2002 Leiden-Noord er twaalf maanden per jaar een groot recreatiebad bij heeft. Met de overkapping van het zwembad en de vorig jaar geopende sporthal De Zijl is het multifunctioneel sportcentrum een feit.

Vier maanden in een groot buitenbad zwemmen, of het hele jaar door recreëren in een pretbad? Leiden heeft besloten. Zwembad De Zijl krijgt een overkapping.

Foto: Wim van Noort.