Gemeente Leiden

Sociale Zaken en de uro

Sociale Zaken is een dienst waar veel met geldbedragen wordt gewerkt. Daarbij gaat het om bedragen die Sociale Zaken uitkeert, zoals bijstand, minimabeleid en de woonlastenregeling of om bedragen die Sociale Zaken nog moet ontvangen.

Het voordeel is dat vrijwel alle betalingen van Sociale Zaken via de bank of giro lopen. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van biljetten en munten. De dienst is momenteel, net als de rest van de gemeente, druk bezig met de voorbereidingen op de euro. Om het hele proces goed te laten verlopen is er een aparte projectgroep euro in het leven geroepen. Het gehele automatiseringssysteem moet bijvoorbeeld aan de euro worden aangepast. De uitkeringsadministratie moet 'euro-proof' worden gemaakt. Alle klanten van Sociale Zaken moeten vanaf 1 januari 2002 de uitkering in euro's ontvangen. Daarnaast moet al het informatiemateriaal, zoals folders en formulieren, ook veranderd worden. Vanaf 1 januari 2002 worden bedragen alleen nog in euro vermeld.

Gevolgen
De komst van de euro heeft ook voor mensen met een uitkering veel gevolgen. Om klanten alvast een beetje aan de euro te laten wennen, besteedt de Klantenkrant van Sociale Zaken uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. In de nieuwe krant, die vandaag verschijnt, zijn de nieuwe uitkeringsnormen per 1 juli 2001 niet alleen in guldens, maar tussen haakjes ook in euro's weergegeven. Op deze manier krijgen klanten alvast een idee hoeveel hun uitkering vanaf januari volgend jaar ongeveer in euro's waard is. Daarnaast wordt in de krant uitgelegd wat er op eurogebied allemaal gaat gebeuren. Overigens worden ook in de nieuwe folders Minimabeleid, Woonlastenregeling en AV-speciaal, die Sociale Zaken in juli uitbrengt, de eurobedragen vermeld.

Vragen
Als u vragen heeft over de euro kunt u het (gratis) landelijke informatienummer bellen van het Nationaal Forum Euro: 0800-1521. Hier kunt u tevens gratis diverse folders over de euro bestellen. Ook bij de balie van Sociale Zaken zijn eurofolders verkrijgbaar.