Verbond van verzekeraars

Welwezen nummer 3, 2001

Op de cover van de nieuwe Welwezen staat Frits Bolkenstein. De Nederlandse EU-commissaris gaat in op enkele aspecten die voor de financiële dienstverlening van groot belang zijn. Hij zegt ondermeer dat duidelijke en begrijpelijke informatie belangrijk is voor consumenten die tot een afweging willen komen van de mogelijkheden en voordelen van het kopen van financiële diensten in een andere lidstaat.

Ook in de jaarverslagen van het Toetsingscommissie Code Rendement en Risico en de Stichting Klachteninstituut Verzekeringen wordt aandacht besteed aan voorlichting: in beide rapporten staat dat de voorlichting bij gecombineerde producten en diensten binnen de sector tekort schiet.

Een andere, vaste, politieke gast van Welwezen is Elske Ter Veld. In haar column schrijft zij over de claimcultuur en vist daarbij uit de vijver van de praktijk. Ook in een artikel in deze Welwezen wordt aandacht aan de claimcultuur besteed, temeer omdat het voor aansprakelijkheidsverzekeraars een nijpend probleem is. In het artikel komt ondermeer Jan Pieter Six aan het woord. De voorzitter van de afdeling Algemene Aansprakelijkheid van het Verbond maakt zich al lange tijd grote zorgen over de ontwikkelingen die hij op zich af ziet komen in zijn business: Wij zien als geen ander dat meer mensen claimen, ze claimen sneller, claimen hogere bedragen en vooral: claimen op zaken die vroeger niet voorkwamen. Zet die tendens door binnen het huidige financieringssysteem van het geldende aansprakelijkheidsrecht, dan kan je zien aankomen dat het bestaande systeem eens zal vastlopen. Dat is onze zorg voor de samenleving. Normuitkeringen bieden wellicht een uitkomst.

De NRCcolumnist Hofland spreekt in dit kader van een nieuw type mens: het risico-individu. Volgens Hofland is een risico-individu iemand die zijn handelen laat bepalen door een maximaal geïndividualiseerd zijn.

Een derde politicus komt aan het woord in een artikel over de algemene ledenvergadering van het Verbond. De heer Ad Melkert ziet volop mogelijkheden in het WAO-dossier. In hetzelfde artikel wordt ook aandacht besteed aan de woorden van de voorzitter van het Verbond, mr. Paul van de Geyn.

In De Kwestie deze keer aandacht voor de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair. Belangrijkste vraag waar betrokken partijen op antwoorden, is of de GIDI transparant genoeg is, of dat het pas een eerste stap is naar meer inzichtelijkheid in producten en diensten.

Prof. Dr. Cyrille Fijnaut geeft tenslotte voor de verloren strijd tegen de autocriminaliteit de schuld aan de politietop: volgens hem heerst er daar chaos.

Den Haag, 9 juli 2001

Ga een pagina terug