Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 9 juli 2001

NMa: weigeren medewerking kost Texaco 10.000 gulden

De directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft Texaco Nederland B.V. een boete opgelegd van 10.000 gulden. De reden hiervoor is het niet meewerken aan het NMa-onderzoek naar mogelijke mededingingsbeperkende gedragingen op de benzinemarkt in de regio Nijmegen. Texaco weigerde mee te werken aan het verzoek van de NMa om bepaalde werknemers te horen.

Het onderzoek hield verband met de prijzenoorlog, die voorjaar 2000 in Nijmegen woedde na opening van een onbemand station door Tango. Volgens het rapport naar aanleiding van het onderzoek probeerde Texaco door de verkoopprijzen scherp te verlagen de positie van Tango te ondermijnen. De betrokkenen zullen binnen een paar maanden reageren op het rapport. Daarna stelt de directeur-generaal van de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en zo ja, of een boete of andere sanctie moet worden opgelegd.

Naast het onderzoek in de Tango-zaak is de NMa bezig met een breed opgezet onderzoek naar mogelijke kartelvorming op de benzinemarkt. Als alles volgens plan verloopt, worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd in de loop van november 2001.