BSEF

Broomindustrie lanceert Product Stewardship Programma

Broomindustrie lanceert Product Stewardship Programma om emissies van brandvertrager Hexabromocyclododecane (HBCD) te beheersen

9 juli 2001

Bij een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ), dat werd gefinancierd door het Directoraat-Generaal van Rijkswaterstaat, is de brandvertrager HBCD aangetroffen in sediment- en biotamonsters die in zuidwest Nederland in het Schelde stroomgebied zijn genomen.

Hoewel de toxicologische gegevens die over HBCD beschikbaar zijn, uitwijzen dat de aangetroffen concentratieniveaus geen onmiddellijke bedreiging voor het milieu vormen, zijn de producenten van broomhoudende brandvertragers van mening dat er op korte termijn voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Aldus wil men verzekeren dat de huidige emissie niveaus in het Scheldebekken en toestroomgebied worden gecontroleerd en teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau, dat een duurzaam gebruik van deze brandvertrager mogelijk maakt.

BSEF en haar ledenorganisaties hebben een speciaal Product Stewardship Programma in gang gezet. Het programma bestaat uit twee delen:


- In de eerste plaats heeft BSEF in 1999 de aanzet gegeven tot een uitgebreid milieuonderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO). Dit onderzoek zal in het tweede kwartaal van 2002 worden afgerond. Het onderzoek heeft met name ten doel de mogelijke uitstootpunten in het Scheldebekken in Nederland en België beter te begrijpen en in kaart te brengen.


- In de tweede plaats heeft BSEF in 2001 een Product Stewardship Programma voor de complete lever keten in gang gezet. In het kader van dit programma wordt onder meer contact opgenomen met producenten en eindgebruikers (zowel direct als via de respectieve bedrijfsverenigingen) teneinde samenwerking op het gebied van veilig gebruik en afvalverwerking gedurende de gehele levens cyclus van HBCD te bevorderen. Met dit programma wil men meetbare emissie reductie doelstellingen realiseren, de kennis over bestaande of vroegere uitstootpunten vergroten en milieutrends signaleren. De bevoegde overheden in Nederland en elders zullen op de hoogte worden gehouden van de bijzonderheden en resultaten van dit programma.

Onder de EU-Existing Chemicals Regulation (regulering van bestaande chemicalieën) is HBCD onderwerp van een uitgebreide EU risico analyse procedure. Zweden, als 'lead country', is hier voor verantwoordelijk. De industrie verleent medewerking aan de risico analyse procedure door onderzoek te laten verrichten ter completering van de gegevens op grond waarvan de risico analyse conclusies worden getrokken.

HBCD wordt voornamelijk gebruikt in (geëxtrudeerd of geëxpandeerd) polystyreenschuim. Dit wordt gebruikt om de brandveiligheid tijdens transport en opslag te verzekeren voordat het polystyreenschuim uiteindelijk wordt aangebracht en gedurende het gebruik als isolatieproduct. Er zijn geen alternatieven voor HBCD bekend die dezelfde veiligheid bieden in EPS en XPS polystyreenschuim. HBCD wordt ook gebruikt in rug coatings van meubelstoffen om te verzekeren dat deze voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen, en in High Impact Polystyreen (HIPS).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dr. M. De Poortere, BSEF
Tel + 32 2 733 93 70
Fax + 32 2 735 60 63
websites www.bsef.com
www.firesafety.org
E-mail mail@BSEFsecr.com

of

L. McLaren
Tel + 32 2 743 6648
Fax + 32 2 735 6063


09 jul 01 15:44